Άνοδο 3,4% για τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα το α' τρίμηνο του 2015

Τη μεγαλύτερη «βουτιά» από το 2011, όταν η Ευρωζώνη βρισκόταν στη «δίνη» της κρίσης χρέους, καταγράφει η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου.

Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων έχουν υποχωρήσει κατά 48 μονάδες βάσης φέτος, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση απ' όλα τα τρίμηνα, από τον Σεπτέμβριο του 2011. Σήμερα, Πέμπτη, η απόδοση υποχώρησε κατά 1 μονάδα βάσης στο 0,15%.

.

Καθώς οι κίνδυνοι που υπήρχαν τότε, έχουν εκλείψει, το γερμανικό ομόλογο, γνωστό και ως επενδυτικό «καταφύγιο», βρίσκεται σε ζήτηση για διαφορετικούς λόγους.

Οι τιμές καταναλωτή βρίσκονται

κάτω από το μηδέν για δεύτερο μήνα τον Μάρτιο, σημάδι ότι η νομισματική χαλάρωση που εφαρμόζει η ΕΚΤ δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η ίδια η χαλάρωση δημιουργεί τη ζήτηση, μετά και την απόφαση των αξιωματούχων της ΕΚΤ να αυξήσουν τις μηνιαίες αγορές ομολόγων κατά 20 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τη μείωση των επιτοκίων, έχει δώσει ώθηση και στα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα.

«Συνολικά ήταν ένα πολύ καλό τρίμηνο για τα ομόλογα. Η απόφαση μείωσης των επιτοκίων πυροδότησε ένα ισχυρό ράλι στην περιφέρεια» υποστηρίζει ο Daniel Lenz, επικεφαλής αναλυτής αγορών στην DZ Bank AG στην Φρανκφούρτη.

Συνολικά στην Ευρωζώνη τα κρατικά ομόλογα έχουν καταγράψει άνοδο 3,4%, τη μεγαλύτερη εδώ και έναν χρόνο, απ' όταν δηλαδή η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα