Ανοδικά η Ευρώπη με μοχλό τις τράπεζες

Άνοδο σημειώνουν οι μετοχές στην Ευρώπη με τους επενδυτές να εστιάζουν σε μια σειρά πολιτικών γεγονότων και να αναμένουν νέα αποτελέσματα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,45% στις 353,93 μονάδες με τους περισσότερους κλαδικούς δείκτες σε άνοδο.

Στα μεγαλύτερα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE100 ενισχύεται 0,80%, ο γερμανικός DAX στο +0,33%, o ιταλικός FTSE MIB σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδ ήτοι

1,19% ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 ενισχύεται κατά 0,48%.

Καλή είναι η εικόνα και στην ιταλική αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί σε χαμηλό μιας εβδομάδας σήμερα Δευτέρα, μειώνοντας το χάσμα από το αντίστοιχο γερμανικό, λόγω της ανακούφισης που επικράτησε μετά την απόφαση του S&P να διατηρήσει αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στην κατηγορία ΒΒΒ (δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία «σκουπίδια») , υποβαθμίζοντας ωστόσο τις προοπτικές από «σταθερές» σε «αρνητικές», καθώς, όπως αναφέρει ο οίκος, τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης επηρεάζουν αρνητικά τις αναπτυξιακές προοπτικές αλλά και την εικόνα του χρέους.

Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 3,360% από 3,438% στο κλείσιμο της Παρασκευής.Νωρίς το πρωί οι ιταλικές αποδόσεις ήταν μειωμένες από έξι έως και 16 μονάδες βάσεις.

Κλειστό παραμένει σήμερα το χρηματιστήριο στο Παρίσι.

Τις καλύτερες επιδόσεις στα ταμπλό τις καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές, που πήραν ώθηση από τα ισχυρά αποτελέσματα της HSBC. Η τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση 28% στα προ φόρων κέρδη κατά το γ' τρίμηνο. Η μετοχή της σημείωσε άνοδο 4,2%. Και η μετοχή της Banco Bpm ενισχύθηκε κατά 4%.

Αντιθέτως, η μετοχή της WPP βρέθηκε για ακόμα μια φορά υπό πίεση, με πτώση 2,4%. Την περασμένη εβδομάδα οι απώλειες είχαν φτάσει το 10% μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε για επιβράδυνση στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της.

Πτώση 4,2% σημείωσε η Just Eat μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησής της.

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στις πολιτικές εξελίξεις. Οι τοπικές εκλογές στην Έσση της Γερμανίας το Σαββατοκύριακο αύξησε τις πιέσεις στην καγκελάριο Μέρκελ, καθώς ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος της, της έδωσε περιθώριο ενός έτους να παρουσιάσει αποτελέσματα από την πολιτική της, αλλιώς προειδοποίησε ότι θα σταματήσει να τη στηρίζει, μεταδίδει το Reuters.

Στη Βρετανία, ο ΥΠΟΙΚ Φίλιπ Χάμοντ θα παρουσιάσει τα σχέδια του νέου προϋπολογισμού, που αναμένεται να βάλει τέλος στα πολυετή μέτρα λιτότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα