Μεικτά πρόσημα στην Ασία - Άνω του 2% οι κινεζικές απώλειες

Μεικτή είναι οι εικόνα στα ασιατικά ταμπλό, καθώς οι κινεζικοί δείκτες σημείωσαν απώλειες άνω του 2% στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Συγκεκριμένα, ο Shanghai composite υποχώρησε κατά 2,18% για να έχασε 2,45% στις 341,15 μονάδες. Αντίθετα ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κινείται ανοδικά με κέρδη της τάξης του 0,39%.

Στο ταμπλό του Χονγκ Κονγκ ξεχώρισε η μετοχή της HSBC,

με άνοδο σχεδόν 5% μετά την ανακοίνωσγη ότι τα προ φόρων κέρδη της μεγαλύτερης τράπεζας της Ευρώπης έκαναν άλμα 28% κατά το γ' τρίμηνο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, στα 5,922 δισ. δολ. και έσοδα στα 13,798 δισ. δολ., ήτοι 6,32% υψηλότερα από το γ' τρίμηνο του 2017.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,16%, στις 21.149,8 μονάδες και ο διευρυμένος Topix έχασε 0,4% στις 1.589,56 μονάδες.

Στο ίδιο κλίμα και ο Κospi στη Νότια Κορέα με απώλειες 1,53% στις 1.996,05 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung Electronics να σημειώνει άνοδο 0,98% σε αντίθεση με την SK Hynix που έχασε 0,3%.

Ο ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε άνοδο 1,11% για να κλείσει στις 5.728,2 μονάδες με όλους τους κλαδικούς δείκτες σε άνοδο. Ο ενεργειακός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,13%, οι πρώτες ύλες με κέρδη 1,17% ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,12%.

«Με τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές να υπόκεινται μαζικό selloff τον Οκτώβριο, με «πρωταγωνιστές» τις μετοχές τεχνολογίας, ο Νοέμβριος μπορεί να είναι ένας μήνας για κατοχύρωση κερδών, αναφέρουν οι αναλυτές της Mizuho Bank.

«Είτε πρόκειται για μια έντονη και μακρά καθυστερημένη διόρθωση που λαμβάνει υπόψη τις διαβαθμίσεις της νομισματικής πολιτικής και τις παγκόσμιες συνθήκες ρευστότητας ή για μια ανησυχητική πτώση σε δυνητικά απείθαρχες αγορές».

Στο μεταξύ, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές, καθώς την προηγούμενη Πέμπτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν θα προχωρήσουν σε νέες συνομιλίες με το Πεκίνο εάν το τελευταίο δεν επανέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις που να αφορούν τα ζητήματα που του έχει θέσει η Ουάσινγκτον για την «κλοπή» τεχνολογίας και άλλες κινεζικές οικονομικές πρακτικές. Παράλληλα, υπάρχουν φόβοι για επιβράδυνση της ασιατικής οικονομίας και ατμομηχανής της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται και στις πολιτικές εξελίξεις στην Βραζιλία και την Γερμανία. Στη Βραζιλία ο ακροδεξιός Μπολσονάρο εξελέγη πρόεδρος της χώρας. Στην Γερμανία, δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές της Βαυαρίας, ήρθαν οι εκλογές στην Έσση, το αποτέλεσμα των οποίων αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα για την καγκελάριο Μέρκελ και τους Πράσινους που φαίνονται να εξασφαλίζουν μεν την απαραίτητη πλειοψηφία για να συνεχίσουν την κυβερνητική συνεργασία τους, με τους Χριστιανοδημκράτες ωστόσο να καταγράφουν το χειρότερο ποσοστό τους στο κρατίδιο για τα τελευταία -τουλάχιστον- 50 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα