Ανοδικά η Ευρώπη με ελπίδες για το διεθνές εμπόριο

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι ευρωαγορές καθώς οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη μπήκαν στο επόμενο στάδιο των μεταξύ τους συνομιλιών γαι το εμπόριο.

Οι αγορές εστιάζουν στις εξελίξεις σχετικά με το εμπόριο, μετά την επιβεβαίωση από πλευράς Πεκίνο ότι οι συνομιλίες με την Ουάσινγκτον συνεχίζονται ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη συμφωνία.

Ο Αντιπρόεδρος της Κίνας και αρχιτέκτονας της οικονομικής πολιτικής της χώρας, Λιου Χε, φέρεται να είπε ότι είναι σε συζητήσεις με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνιούτσιν και τον αντιπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ,

Ρόμπερτ Λαϊτχάουζερ, με στόχο την αποκλιμάκωση του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοσο 0,89% στις 342,02 μονάδες με όλους τους κλάδους και τους μεγαλύτερους δείκτες σε θετικό έδαφος.

Ο βρετανικός FTSE100 ενισχύεται κατά 0,40%, o γερμανικός DAX στο +0,86%, o γαλλικός CAC40 με άνοδο 0,82%, o ιταλικός FTSE MIB στο +0,42%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 ενισχύεται κατά 0,45%.

O κλάδος πρώτων υλών σημειώνει τις καλύτερες επιδόσεις στις έως τώρα συναλλαγές, με άνοδο 2%, γεγονός που εξηγείται από τη μεγάλη έκθεση των εταιρειών αυτού του είδους στην Κίνα.

Οι μετοχές των Antofagasta, Arcelormittal και Rio Tinto σημείωσαν άνοδο άνω του 2% μετά την είδηση ότι οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας συνεχίζονται και είναι σε καλό δρόμο.

Κοιτάζοντας σε μεμονωμένες μετοχές, η WPP ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην περικοπή 2.500 θέσεων εργασίας σε ορίζοντα τριετίας και ότι θα δαπανήσει 300 εκατ. στερλίνες, καθώς ο νέος επικεφαλής της μεγαλύτερης διαφημιστικής στον κόσμο, έχει δεσμευτεί να πετύχει την επιστροφή της εταιρείας στην κερδοφορία. Η μετοχή της έκανε άλμα 6% νωρίτερα.

Στο μεταξύ, η μετοχή της Standard Life Aberdeen σημείωσε απώλειες άνω του 3% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, μετά την υποβάθμιση της σύστασής της από την RBC σε «sector perform».

Νωρίτερα, οι κινεζικοί δείκτες σημείωσαν άνοδο, με τον ευρύτερο MSCI για τις μετοχές Ασίας, ειρηνικού πλην Ιαπωνίας, σημείωναν πτώση περί το 0,1%.

Πίσω στην Ευρώπη, η ψυχολογία παραμένει σχετικά εύθραυστη εν μέσω της αυξανόμενης πολιτικής έντασης σχετικά με τη συμφωνία της Τερέζα Μέι με την ΕΕ για το Brexit. Η Βρετανή πρωθυπουργός ανέβαλε ξαφνικά την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για την κύρωση της συμφωνίας, στέλνοντας τη στερλίνα σε χαμηλό 21 μηνών.

Το βρετανικό νόμισμα διαπραγματευόταν ωστόσο λίγο νωρίτερα στα 1,2627 δολάρια σημειώνοντας άνοδο 0,54% ενώ έναντι του ευρώ ενισχύεται κατά 0,27% με την ισοτιμία στερλίνας/ευρώ στο 1:0,9014.

Keywords
Τυχαία Θέματα