Αν η Fed ήταν εταιρεία, θα είχε καταρρεύσει

Η αύξηση των αποδόσεων κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού οδήγησε σε ζημίες το χαρτοφυλάκιο ομολόγων –κρατικών και εταιρικών- που διατηρεί η Fed στον ισολογισμό της, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Βάσει των στοιχείων της Fed οι ζημίες για το γ’ τρίμηνο 2018 έφθασαν στα 66,453 δισ. δολάρια, ενώ η συνολική αξία των

ομολόγων που εξακολουθεί να διατηρεί στην κατοχή της ξεπερνά τα τέσσερα τρισ. δολάρια.

Αυτό συρρίκνωσε το κεφάλαιο της κάτω από τα 49 δισ. δολάρια, ουσιαστικά αφήνοντάς το με αρνητική καθαρή θέση σε αυτή τη βάση, ένα βέβαιο σινιάλο οικονομικής κατάπτωσης αν επρόκειτο για φυσιολογική εταιρεία.

Βέβαια η Fed δεν είναι φυσιολογική τράπεζα, και δεν υπόκειται σε MTM (Mark to Market), δηλαδή Ημερήσιο Διακανονισμό πληρωμής ζημιών και είσπραξης κερδών όπως οι εταιρείες.

Έτσι, οι αξιωματούχοι υποβαθμίζουν τη σημασία των θεωρητικών ζημιών, δηλώνοντας πως δε θα επηρεάσουν την ικανότητα μιας -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν- «μοναδικής μη κερδοσκοπικής οντότητας» να συνεχίσει να εφαρμόζει νομισματική πολιτική ή να εμβάζει κέρδη στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η Fed κατέθεσε 51,6 δολάρια σε κρατικά ομόλογα τους πρώτους εννέα μήνες του χρόνου.

Το ρίσκο ωστόσο έγκειται στο γεγονός πως οποιαδήποτε μείωση των οικονομικών της Fed θα μπορούσε να μειώσει και την ισχύ της στο Κογκρέσο και το λαό, ενώ δέχεται ήδη επίθεση από τον Ντόναλντ Τραμπ που αποδεικνύεται μεγαλύτερο πρόβλημα από τον εμπορικό πόλεμο για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα