«Αιματοκύλισμα» στα κρυπτονομίσματα - Βουτιά $700 για Bitcoin

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η αγορά των κρυπτονομισμάτων, καθώς η πλειοψηφία αυτών καταγράφει ισχυρές απώλειες σήμερα (Τετάρτη, 23 Μαίου 2018).

Το Bitcoin έφτασε νωρίτερα να υποχωρεί μέχρι και 700 δολάρια χάνοντας και τη στήριξη των 7.500 δολαρίων, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει συρρικνωθεί στα 325 δισ. δολάρια (υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβρη έφτασε μέχρι και τα 800 δισ. market cap). Υψηλή συναλλακτικότητα καταγράφεται επίσης, με την πλειοψηφία των εντολών να είναι πωλήσεις.

Με

υψηλές απώλειες (διψήφιου ποσοστού) ακολουθούν και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, τα λεγόμενα altcoins, τα οποία άλλωστε εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις διακυμάνσεις του "βασιλιά" Bitcoin, καθώς η τιμή τους είναι άμεσα συνδεδεμένη.

Αυτό συμβαίνει διότι όλα τα ανταλλακτήρια προσφέρουν την επιλογή αγοράς Bitcoin μέσω συμβατικών νομισμάτων (fiat currency - ευρώ/δολάρια κλπ), ωστόσο μόνο μερικά από αυτά παρέχουν αντίστοιχη ισοτιμία και με άλλα altcoins. Επομένως τα κρυπτονομίσματα αυτά αναγκαστικά μεταφράζονται σε συνθετική ισοτιμία μέσω του Bitcoin, πχ. BTC/USD ---> BTC/XRP.

«Κοκκίνησαν» τα ταμπλό των κρυπτονομισμάτων

«Μαχαίρι» στις κρύπτο-συναλλαγές σκέφτεται να βάλει η Ινδία

Παρότι δεν είναι βέβαιο το τι «πυροδότησε» τη νέα αυτή κατρακύλα (η αγορά έχει υποχωρήσει συνολικά σχεδόν 70% από τα ιστορικά υψηλά του Δεκεμβρίου), η πτώση ενδέχεται να ήρθε αυτή τη φορά από την Ινδία.

Κι αυτό διότι η κυβέρνηση της Ινδίας εξετάζει την επιβολή φόρου 18% στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων στα ανταλλακτήρια. Με άλλα λόγια, κάθε trade στα ανταλλακτήρια (exchanges) θα φορολογείται, γεγονός εξοντωτικό για μια αγορά η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταβλητότητα, καθώς καθημερινά πραγματοποιούνται εκατομμύρια συναλλαγές. σημειώνεται ότι η Ινδία αποτελεί ισχυρό παίχτη στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Επίσης, πριν λίγες ημέρες, ο διάσημος γκουρού των αγορών, Γουόρεν Μπάφετ, δήλωσε ότι το Bitcoin είναι αποτυχία και δεν θα επένδυε ποτέ σε αυτό, καθώς δεν αντικατοπτρίζει αληθινή περιουσία, δεν αποτελεί περιουσιακό asset όπως τα ακίνητα, ένα αυτοκίνητο, ο χρυσός κλπ. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο Bill Gates, ο οποίος μάλιστα παλαιότερα υπήρξε υποστηρικτής του Bitcoin.

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως η αγορά χειραγωγείται σε μεγάλο βαθμό (market manipulation) από ισχυρά "πορτοφόλια" που κατέχουν μεγάλα αποθέματα Bitcoin ως πρώιμοι επενδυτές, και πως αυτή τη στιγμή η αγορά αποτελεί ουσιαστικά "ελατήριο".
Με άλλα λόγια συμπιέζεται μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο, με το επόμενο βήμα να αποτελεί είτε την εκτόξευση της (πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως η επόμενη άνοδος θα είναι κατακόρυφη "βλέποντας" το Bitcoin στα 25 με 50.000$) είτε... την κατάρρευσή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα