Αίγυπτος: Υποψήφιος και επίσημα για την προεδρία ο Σίσι

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι υπέβαλε σήμερα επισήμως την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές καταθέτοντας τα απαραίτητα έγγραφα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA, μία ημέρα αφού συνελήφθη ο κυριότερος αντίπαλός του.

Ο Σίσι, που κέρδισε με μεγάλη διαφορά τις εκλογές του 2014 ένα χρόνο αφού ηγήθηκε

του πραξικοπήματος του στρατού με το οποίο ανατράπηκε ο πρώτος ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, είναι ο πρώτος υποψήφιος που υποβάλει επισήμως τα χαρτιά του για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου. Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλλουν τα χαρτιά τους από τις 20 ως τις 29 Ιανουαρίου προτού ανακοινωθεί ο τελικός κατάλογος των υποψηφίων στις 20 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Οι επικριτές του τον κατηγορούν πάντως για καταστολή των αντιφρονούντων και αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που πλήττει τους πολίτες. Ο 63χρονος άνδρας κατά τα τέσσερα πρώτα τέσσερα χρόνια στην εξουσία υιοθέτησε σκληρά μέτρα που υποστηρίζονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας, ενώ πήρε αυστηρά μέτρα κατά των ισλαμιστών, των πολιτικών του αντιπάλων και των επικριτών της πολιτικής του.

Ο ίδιος κατάφερε και διασφάλισε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια μέσω ενισχύσεων και επιχορηγήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του δανείου ύψους 12 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ ενώ αποφάσισε την ελεύθερη διακύμανση του νομίσματος της χώρας.για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από την έλλειψη δολαρίων. Όμως, η αποδυνάμωση της αιγυπτιακής λίρας μαζί με τις περικοπές στις επιδοτήσεις ενέργειας, ανέβασαν τον πληθωρισμό άνω του 30%, επιδεινώνοντας τις δυσκολίες στο ήδη φτωχό έθνος.

Κατά την εκτίμησή του Σίσι, η διαδικασία της μεταρρύθμισης «άρχισε να δείχνει αποτελέσματα» ενώ δεσμεύθηκε να προχωρήσει το οικονομικό του σχέδιο μέχρι το τέλος.

Χωρίς να «κινδυνεύει» από κάποιον αντίπαλο και δεδομένης της υποστήριξης που απολαμβάνει ανάμεσα σε πολλούς Αιγύπτιους καθώς και από τα ιδρύματα ασφαλείας της χώρας, μια άλλη νίκη για τον πρώην επικεφαλής του στρατού φαίνεται να είναι σίγουρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα