Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση να κλείσει «μέτωπα» ενόψει ΔΕΘ

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Σε έναν αγώνα δρόμου να βελτιώσει το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα ενόψει της επίσκεψής του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει επιδοθεί ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας πλέον και τον αέρα της ολοκλήρωσης ενός αποδοτικού οικονομικά διαγωνισμούς για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο διαγωνισμός αυτός, που δίνει περιθώρια ακόμη και για εξαγγελίες παροχών, μετά την αποκόμιση

246 δισ. ευρώ για το δημόσιο, αλλά και σηματοδότησε την πολιτική ισχύ της κυβέρνησης, θα αποτελέσει προφανώς και το σημείο αιχμής της παρουσίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό για το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς την ίδια ώρα η ύφεση δείχνει ανυποχώρητη, το φορολογικό φορτίο για τους περισσότερους έλληνες παραμένει βαρύ, οι μειώσεις σε συντάξεις συνεχίζονται και πολλά μέτωπα που προκαλούν φθορά στην κυβέρνηση είναι ανοιχτά.

Γι' αυτό και ο κ. Τσίπρας επιχειρεί κινήσεις καλής θέλησης προς τους παραγωγικούς φορείς, οι οποίοι θα τον υποδεχθούν στην ΔΕΘ, ενώ παράλληλα προχώρησε σε μία συμβολική απόφαση ανακοινώνοντας την ίδρυση παραρτήματος του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη! Προς τους παραγωγικούς φορείς υποσχέθηκε μεταξύ άλλων ότι η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα θα έχει ως αποτέλεσμα και τη μείωση φόρων στη συνέχεια και διαβεβαίωσε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται θα φέρουν την ανάπτυξη στο επόμενο πεντάμηνο, που είναι και το πιο κρίσιμο διάστημα στην πορεία.

Παράλληλα και για να μην υπάρχουν περιττές σκιές στην κυβερνητική εικόνα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κλείσει και την πληγή που έχει ανοίξει εσχάτως στις σχέσεις της πολιτείας με την εκκλησία. Στο δείπνο που παρέθεσε στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το βράδυ της Πέμπτης στο Μαξίμου, μετά από αίτημα του προκαθημένου της ελλαδικής εκκλησίας, έγινε προσπάθεια να αποκατασταθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης, να επαναβεβαιωθεί η κυβερνητική βούληση για στήριξη της εκκλησίας απέναντι σε πράξεις βίας, ενώ συζητήθηκε και το θέμα που έχει προκύψει με την προωθούμενη αλλαγή στο μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία.

Ο κ. Τσίπρας θέλει κατά πώς φαίνεται ένα όσο γίνεται πιο «καθαρό» πολιτικό και κοινωνικό πεδίο, καθώς εισέρχεται σε μία πολύ δύσκολη φάση της κυβερνητικής πορείας με την δεύτερη αξιολόγηση να αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση και τους δανειστές να εμφανίζονται ξανά απαιτητικοί, αν όχι και απειλητικοί.

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και η αλλαγή του τηλεοπτικού τοπίου στη χώρα μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες, του δίνει περιθώριο κινήσεων και ενισχύει το προφίλ του σε σημαντικό βαθμό, ώστε να ελπίζει πως η δοκιμασία της ΔΕΘ σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης, υπερφορολόγησης και περικοπών και με δεδομένο τα όσα φέρνει στο νου η Θεσσαλονίκη για τις υποσχέσεις του από τις μέρες της αντιπολίτευσης, μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς προσωπικό ή γενικό πολιτικό κόστος για τον ίδιο και την κυβέρνηση.

Εγκαίνια στην Ολυμπία Οδό

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει στο μεταξύ να εγκαινιάζει έργα, σε μία σαφή προσπάθεια να στείλει μήνυμα ότι η κυβέρνηση επιμένει στα μεγάλα έργα.

Παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, θα γίνει στις 11 το πρωί η παράδοση στην κυκλοφορία των σηράγγων Δερβενίου και τμήματος Κορίνθου - Κιάτου της Ολυμπίας Οδού. Ο πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό κατά την παράδοση στην κυκλοφορία των συγκεκριμένων τμημάτων της Ολυμπίας Οδού. Μαζί με τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, θα επιθεωρήσει τα εργοτάξια κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού, αλλά και των εργασιών ολοκλήρωσης της σήραγγας Κλόκοβας της Ιονίας Οδού, που θα παραδοθεί στην κυκλοφορία έως το τέλος του μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα