Ένας πιτσιρικάς, μια χούφτα νιφάδες βρώμης και ένα ποτήρι φρέσκο γάλα

Ο Νίκος Νυφούδης είναι ένας προοδευτικός, δημιουργικός πολίτης - 30 και κάτι γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός. Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 δεν βγήκε βουλευτής για 30 και κάτι σταυρούς αν και το κόμμα του έβγαλε έδρα στη περιφέρεια της Β΄ Θεσσαλονίκης. Σήμερα, μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στη γενέτειρα του και το Λονδίνο όπου μαζί με τον αδελφό του έχουν

αναπτύξει μια αλυσίδα καταστημάτων ελληνικής και μεσογειακής γαστρομαργικής εμπειρίας.

Πριν από λίγο καιρό συζητώντας με φίλους και γνωστούς στο Λονδίνο άρχισε να σκέφτεται την ιδέα μιας καμπάνιας για την διατροφή των παιδιών που βρίσκονται στο δημοτικό σχολείο και κυρίως το τι τρώνε τις ώρες που είναι στο σχολείο (βλέπε κυλικεία). Η καμπάνια στήνεται στην Ελλάδα και στην οργάνωση της έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή ουκ ολίγοι νέοι παραγωγοί από διάφορες περιφέρειες της χώρας μαζί με ειδικούς επιστήμονες και εκπαιδευτικούς που ζουν στην Αθήνα αλλά και στο Λονδίνο.

Ο στόχος της καμπάνιας να γίνει συνείδηση και βίωμα σε γονείς, δασκάλους και μαθητές η επιλογή ενός υγιεινού θρεπτικού πρωινού. Και ακολουθώντας την παροιμία με τον Μάρτη και την Σαρακοστή τσούπ και τρύπωσα σε όλες τις συζητήσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων και εμπλεκομένων μερών. Προτάσεις για να αρχίσει η δουλειά από τα πάνω – υπουργεία, περιφέρειες κλπ- απορρίφθηκε μετ΄επαίνων καθώς το πολιτικό προσωπικό της χώρας έχει πιο σπουδαία πράγματα να ασχοληθεί... Όχι, ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις – δύο, τρείς περιφέρειες όλες και όλες με ευαίσθητες ηγεσίες που θέλησαν να ακούσουν και ενδεχομένως να ξεκινήσουν να διαμορφώνουν πιλοτικά προγράμματα για ένα υγιεινό πρωινό στα σχολεία.

Το μοντέλο είναι πάνω κάτω μια εύκολη και γρήγορη σύνθεση ανεπεξέργαστών δημητριακών, ξηρών καρπών, φυσικών υπερτροφών, αποξηραμένων φρούτων δίπλα σε ένα γάλα ή ένα γιαούρτι. Για σκεφθείτε το μαθητή ενός δημοτικού σχολείου κάπου στην Σπάρτη ή την Τρίπολη να έχει στη διάθεση καθημερινά ένα μικρό πλαστικό ποτήρι γεμάτο νιφάδες βρώμης από έναν παραδοσιακό πετρόμυλο της περιοχής, συνδυασμένες με καρύδια, ξανθές και μαύρες σταφίδες, κράνα και μύρτιλα κλπ. δίπλα σε ένα ποτήρι γάλα ή ένα κεσέ γιαούρτι από τοπικές συνεταιριστικές γαλακτοβιμομηχανίες. Για σκεφθείτε το όφελος για τον ίδιο το μαθητή και την κουλτούρα της διατροφής που θα βρει μπροστά του αλλά και τις ευεργετικές συνέπειες για όλη την κλίμακα της οικονομικής αγροτοδιατροφικής δραστηριότητας στην περιοχή του.

Αυτά εν ολίγοις στο σύγχρονο δυτικό κόσμο είναι τα στοιχήματα και με αυτό τον τρόπο κερδίζονται – δηλαδή τις πρωτοβουλίες των πολιτών, των παραγωγών και των δημιουργών. Όλα τα άλλα είναι για να εκφωνούνται στην ΔΕΘ!!!

Keywords
Τυχαία Θέματα