Δεν είμαι λεπρός

Από την γειτονική Ιταλία τα καλά νέα. Για να αντιληφθείτε την απόσταση που μας χωρίζει από τον τόπο που γέννησε Αναγέννηση. Εμείς τους θεωρούμε φαφλατάδες αλλά εκείνοι μας ξεπερνάνε. Σε όλα!

Εμαθα λοιπόν μια είδηση. Που εν Ελλάδι πέρασε στα ψιλά. Σιγά τώρα που θα «σκοτωθούμε» για την κουλτούρα, τις Τέχνες και τον πολιτισμό. Να ναι καλά ο παρομοιώδης χαβαλές μας!

Οι Ιταλοί λοιπόν αποφάσισαν να δώσουν δωρεά Voucher των πεντακοσίων euros.

Σε κάθε νέα και νέο. Με την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους!

Προσέξτε όμως. Το κάθε voucher θα εξαργυρώνεται μόνο με θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες, μουσικές συναυλίες, με βιβλία και μουσικά άλμπουμ. Μόνο! Και καθόλου για σουβλάκια, φραπέδες, μπαράκια και πίτσες

Που σημαίνει περίπου εβδομήντα ταινίες, πενήντα θεατρικές παραστάσεις και πάει λέγοντας. Γιατί γίνεται αυτό; Για πολλούς λόγους.

Ο πρώτος για να διευκολυνθεί η σχέση της Νεολαίας με πολιτισμό και τέχνες. Να τους «σπρώξουν». Με κίνητρο την δωρεάν διέλευση στα στέκια της κουλτούρας!

Ο δεύτερος για να ερεθιστούν οι κεραίες των πιο ευαισθητοποιημένων νεαρών. Από τα εκατομμύρια-σου λένε-στό τέλος θα κερδίσουμε ένα δέκα τοις εκατό. Τους χρειαζόμαστε. Αυτοί θα συγκροτήσουν την αυριανή ελίτ της χώρας. Αυτοί οι φωτισμένοι. Οι εκλεκτοί!

Ο τρίτος αφορά στην τόνωση της «αγοράς» κινηματογράφου, θεάτρου, βιβλιοπωλείων, συναυλιών. Το χρειάζεται Το έχει ανάγκη. Αυτή η «αγορά» είναι το εργαστήριο καλλιέργειας, παιδείας και καλλιτεχνικής ευαισθησίας!

Ο τέταρτος λόγος έχει να κάνει με την ανάπτυξη του φυτώριου νέων καλλιτεχνών, συγγραφέων ζωγράφων, ηθοποιών, μουσικών. Οι τέχνες και ο πολιτισμός διδάσκεται στην πράξη. Πρώτα η πράξη και ύστερα η θεωρία. Πρώτα το αυτί, το μάτι, η επιδεξιότητα, το εσωτερικό «ηχείο» και μετά το μπλα μπλα μπλα!

Απ αυτούς τους χιλιάδες σημερινούς δεκατοκτώρηδες θα προκύψουν οι αυριανοί δημιουργοί που με τα έργα τους και τα επιτεύγματά τους θα λαμπρύνουν την πατρίδα της Αναγέννησης!

Ο τελευταίος λόγος έχει να κάνει με την πολιτική της κυβέρνησης. Μπορεί να το κάνει για λόγους προπαγάνδας. Για τις δικές της σκοπιμότητες. Τις κομματικές. Ομως αντικειμενικά λειτουργεί ευεργετικά. Προς πολλές κατευθύνσεις. Προς την έξοδο από το χαβαλέ. Προς την ανησυχία, την δημιουργία, την σκέψη, τον στοχασμό και την καλλιέργεια. Ετσι δεν είναι;

Και σας ερωτώ. Πότε ακούσατε από τα χείλη του σημερινού πρωθυπουργού τις λέξεις «πολιτισμός», «τέχνη»; Πότε; Ποτέ! Τόσο μα τόσο «αριστεροί» και προοδευτικοί είναι!

Και κάτι ακόμα. Μια και ο ντόρος με τα κανάλια. Δεν θα πρεπε, λέω εγώ, να εκδοθεί και μία άδεια για ένα κάναλι (αριθμός 1) κάπως αυστηρότερων προδιαγραφών. Με καλύτερες ταινίες, ντοκιμαντέρ, συζητήσεις και τέχνες. Μια άδεια μικρού κόστους. Μισού εκατομμυρίου. Μόνο. Αλλά κάτω από αυστηρή εποπτεία. Δηλαδή όλοι αυτοί οι Ελληνες πολίτες που σιχαίνονται τα σημερινά τηλεοπτικά προγράμματα, που δεν βλέπουν ιδιωτικά κανάλια, που έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην ανθυποκουλτούρα, όλοι αυτοί γιατί πρέπει να είναι αποκλεισμένοι και περιφρονημένοι;

Κύριε Τσίπρα δεν είμαστε λεπροί!

Keywords
Τυχαία Θέματα