Πού «κόλλησε» η διαπραγμάτευση για τις συντάξεις

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Μικρή πρόοδος σύμφωνα με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα σημειώθηκε στις συζητήσεις που αφορούν στην εξοικονόμηση από τη συνταξιοδοτική δαπάνη στη χθεσινή 4ωρη συνάντηση με τους δανειστές.

Το χάσμα για το ύψος των απαιτούμενων μέτρων εξακολουθεί να παραμένει αγεφύρωτο με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να συγκρατήσει το ύψος στο 0,75% του ΑΕΠ και τους δανειστές να επιμένουν στο 1% του ΑΕΠ.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας διαβεβαίωσε

ότι «δεν υπάρχει στην ατζέντα το ενδεχόμενο μέτρων το 2018 για τις συντάξεις»

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές αξιώνουν η προσωπική διαφορά των καταβαλλόμενων συντάξεων να περικοπεί είτε σταδιακά από το 2018 έως το 2020 είτε να απορροφηθεί εξολοκλήρου το 2020.

Το οικονομικό επιτελείο συμφωνεί στην προνομοθέτηση των μέτρων αλλά επιμένει η εφαρμογή των μειώσεων στις συντάξεις να μην αρχίσει πριν από το 2020.

Αναφορικά με τα αντίμετρα στο ασφαλιστικό, συζητήθηκε η μείωση των εισφορών για τους μισθωτούς (το ποσοστό είχε αυξηθεί για εργοδότες και εργαζόμενους το 2015) αλλά και η μείωση της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΠΥ (6%) για τους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, δεν υπήρξε συμφωνία για το ύψος των απαιτούμενων μέτρων, αν δηλαδή θα είναι 1% του ΑΕΠ όπως ζητά το ΔΝΤ ή που φέρεται να αντιπροτείνει η κυβέρνηση. Παράλληλα, ανοικτό παραμένει και το θέμα του έτους εφαρμογής των μέτρων, αν δηλαδή αυτά θα εφαρμοστούν από το 2019 ή από το 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα