Πόσα ευρώ θα έχει η Ε.Ε. των πολλών ταχυτήτων;

Οι τέσσερις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης «άνοιξαν» το παιχνίδι για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, ανακοινώνοντας στην ουσία ότι οι ίδιες, από μόνες τους, έχουν αποφασίσει να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε ορισμένους τομείς μαζί με όσες άλλες χώρες θέλουν και μπορούν.

Αυτή είναι η εικόνα που παρουσίασαν οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, μετά τη μίνι διάσκεψη κορυφής που πραγματοποίησαν στις Βερσαλίες, λίγες μόλις ημέρες ύστερα από την παρουσίαση της έκθεσης της Κομισιόν με τα πέντε

σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία έβαλε για πρώτη φορά επισήμως στο τραπέζι και την προοπτική των πολλών ταχυτήτων.

Τόσο η έκθεση της Κομισιόν όσο και οι δηλώσεις των «4» δείχνουν ότι είναι υπό διαμόρφωση ένας σκληρός πυρήνας της Ε.Ε., ο οποίος θα έχει χαρακτηριστικά ομοσπονδίας με βαθύτερη συνεργασία σε ορισμένα ζητήματα, όπως η άμυνα, το ευρώ, η φορολογία, η νομοθεσία για τις επιχειρήσεις και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Από το παζλ έχουν φανεί μόνο μερικές ψηφίδες, αλλά γίνεται ξεκάθαρο ότι οι μεγάλες χώρες είναι αποφασισμένες όχι μόνο να διατηρήσουν το ευρώ, αλλά και να το ενισχύσουν εξομοιώνοντας περαιτέρω το καθεστώς φορολογίας και κοινωνικών δικαιωμάτων (εργασιακά δικαιώματα, επιδόματα κ.λπ.) αλλά και προχωρώντας στη δημιουργία κοινού στρατού.

Όσες χώρες θέλουν –και μπορούν- είναι ευπρόσδεκτες να ακολουθήσουν, αλλά δεν είναι και υποχρεωμένες να το κάνουν, εξήγησαν οι τέσσερις ηγέτες.

Όσες χώρες δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, προφανώς θα μείνουν στην περιφέρεια.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει εάν μια χώρα που σήμερα βρίσκεται στο ευρώ αποφασίσει να μην ακολουθήσει, είτε ύστερα από πολιτική απόφαση είτε λόγω αντικειμενικής αδυναμίας. Θα χρησιμοποιεί το ευρώ ως νόμισμα, χωρίς όμως να συμμετέχει στις αποφάσεις που αφορούν το κοινό νόμισμα ή θα δούμε δύο ταχύτητες και στο νόμισμα;

Πολλά τα ερωτήματα που ανακύπτουν και θα τεθούν το επόμενο διάστημα προς συζήτηση, αλλά είναι φανερό ότι οι σχεδιασμοί στο παρασκήνιο είναι αρκετά προχωρημένοι, τουλάχιστον μεταξύ των μεγάλων χωρών.

Γ.ΣΩΖΟΣ
[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα