Αύξηση στη χρήση κάρτας στη μικρή λιανική, όμως οι περισσότεροι προτιμούν μετρητά

Η τάση είναι σίγουρα ανοδική, αλλά οι επιδόσεις των συναλλαγών με κάρτες στην αγορά της μικρής λιανικής παραμένουν ακόμη σε χαμηλό επίπεδο. Για παράδειγμα, μόλις το 2,5% των συναλλαγών και το 6,8% του τζίρου που γίνεται σε περίπτερα και μίνι μάρκετ είναι με χρήση κάρτας. Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα της εταιρείας Intale Α.Ε., τα συστήματα της οποίας είναι τα πλέον διαδεδομένα στην αγορά της μικρής λιανικής. Η έρευνα της Intale -μία από τις πλέον επιτυχημένες νέες εταιρείες που αναδείχθηκαν από τη δεξαμενή των startups- αφορά τον Μάιο του 2017 και, παρότι τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά,

είναι υπερδιπλάσια από τον περσινό Ιούνιο όταν ήταν 1,02% και 3,18%, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, η αύξηση στη διείσδυση της κάρτας (χρεωστικής, πιστωτικής ή prepaid) στα μίνι μάρκετ ήταν πολύ πιο ραγδαία. Σε αυτήν την αγορά οι συναλλαγές με κάρτα υπερτριπλασιάστηκαν από 0,87% πέρσι σε 2,86% φέτος, ενώ στα περίπτερα τα ποσοστά ήταν 1,03% και 2,30% για το 2016 και το 2017 αντίστοιχα.

Ιδιαίτερη αύξηση έχει σημειώσει επίσης το ποσοστό του τζίρου που πληρώνεται με κάρτα στα μίνι μάρκετ, από 2% τον Ιούνιο του 2016 σε 10% το 2017. Η μέση συναλλαγή με κάρτα παραμένει σταθερή στα περίπου 14-15 ευρώ για τα περίπτερα, ενώ στα μίνι μάρκετ έχει αυξηθεί κατά 65% από τα 11,50 ευρώ το 2016 στα 19 ευρώ το 2017.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε καταστήματα του δικτύου της Intale τα οποία δέχονται τραπεζικές κάρτες. Συνεπώς, στο σύνολο της αγοράς της μικρής λιανικής, η πραγματική χρήση καρτών είναι σημαντικά μικρότερη. Σημειωτέον ότι τα καταστήματα αυτά, βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης και ανάλογα με τον δηλωμένο τους ΚΑΔ, είναι υποχρεωμένα μέχρι την 27η Ιουλίου να τοποθετήσουν το ειδικό μηχάνημα για την αποδοχή των πιστωτικών καρτών.

«Παρά την κυβερνητική πολιτική και τα συνεχιζόμενα capital controls που ωθούν τους καταναλωτές στη χρήση καρτών, η έρευνά μας δείχνει ότι προτιμούν ακόμα τα μετρητά για μικροσυναλλαγές, ακόμα και όταν έχουν την επιλογή να πληρώσουν με κάρτα», δήλωσε ο Φάνης Κουτουβέλης, συνιδρυτής και CΕO της Intale. «Με αυτές τις συνθήκες οι κάρτες θα καθυστερήσουν να γίνουν ο βασικός τρόπος συναλλαγής στο συγκεκριμένο κανάλι και ειδικά στα περίπτερα, καθότι οι επαγγελματίες του χώρου διαμαρτύρονται για τις προμήθειες των τραπεζών στην ήδη πολύ χαμηλή κερδοφορία τους».

H Intale από το 2013 βρίσκεται στο πλευρό των επαγγελματιών του κλάδου προσφέροντας λύσεις που τους βοηθούν να εκσυγχρονίσουν τις επιχειρήσεις τους και να βελτιώσουν την κερδοφορία τους. Σχεδόν 1.000 καταστήματα μικρής λιανικής είναι πελάτες της Intale. Η εταιρεία έχει ήδη πάρει 3 εκατ. δολάρια επένδυση, τα οποία της επιτρέπουν να επιδιώξει την υλοποίηση του οράματός της τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά.

Κώστας Τσαούσης

Keywords
Τυχαία Θέματα