Αυτές είναι οι αμερικανικές εξαγωγικές που μπορεί να «χτυπήσουν» τα διεθνή αντίποινα

Σφοδρή κριτική από τη διεθνή κοινότητα έχουν ξεσηκώσει οι σχεδιαζόμενοι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Ντόναλντ Τραμπ, εγείροντας τώρα το ερώτημα, πώς θα αντιδράσουν οι υπόλοιπες χώρες.

Είναι ακόμα πολύ νωρίς να ειπωθεί πώς θα αντιδράσουν οι άλλες κυβερνήσεις. Μέχρι στιγμή, ο Καναδάς και η ΕΕ έχουν υποσχεθεί ότι θα λάβουν αυστηρά αντίμετρα, χωρίς ό,ως να δώσουν πολλές λεπτομέρειες.

Αν η αμερικανική κυβέρνηση επιβάλει δασμούς σε όλες τις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου υπάρχουν πέντε κράτη που θα υποφέρουν περισσότερο: η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Νότια Κορέα,

καθώς αυτές οι τρεις είναι οι τρεις μεγαλύτεροι πάροχοι χάλυβα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της ΙΗS. Καναδάς, Ρωσία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2016 ήταν οι μεγαλύτεροι προμηθευτές αλουμινίου.

Όπως λέει στο CNBC ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κορνέλ, Eswar Prasad, οι χώρες αυτές μπορεί να απαντήσο9υν με «χειρουργικά χτυπήματα» κατά των ΗΠΑ, εννοώντας ότι θα βάλουν στο στόχαστρο συγκεκριμένα αμερικανικά προϊόντα.

Τι πουλούν όμως οι ΗΠΑ στις χώρες που απειλούνται πιο πολύ από τους δασμούς του Τραμπ;

Ακολουθούν τα αμερικανικά προϊόντα που αποτελούν τις κορυφαίες εξαγωγές προς αυτές τις 5 χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016 που συνέλεξε το Observatory of Economic Complexity, ιστότοπος του ΜΙΤ με στατιστικά στοιχεία για το παγκόσμιο εμπόριο.

Καναδάς:
- Ανταλλακτικά αυτοκινήτων που αντιστοιχούν στο 6,4% των αμερικανικών εξαγωγών στον Καναδά
- Αυτοκίνητα: 5,5%
- Φορτηγά διανομών: 4%
- Διυλισμένο πετρέλαιο: 3%

Βραζιλία:
- Διυλισμένο πετρέλαιο: 12%
- Χημικά προϊόντα: 2,4%
- Ιατρικά εργαλεία: 2,1%
- Σιτάρι: 1%

Νότια Κορέα:
- Ολοκληρωμένα κυκλώματα: 6,4%
- Αυτοκίνητα: 3,7%
- Φωτογραφικός εξοπλισμός: 4,5%
- Καλαμπόκι: 2,1%

Ρωσία:
- Οχήματα οικοδομών: 4,2%
- Τμήματα οχημάτων: 3,2%
- Αυτοκίνητα: 2,8%
- Σόγια: 1%

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

- Αυτοκίνητα: 8,7%
- Εξοπλισμός ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων: 5,8%
- Χρυσός: 3,7%
- Εκρηκτικά πυρομαχικά: 3,7%.

Keywords
Τυχαία Θέματα