Οι θεσμοί έκλεισαν την γ' αξιολόγηση

Το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης έδωσαν οι θεσμοί, γεγονός που ανοίγει το δρόμο στο Euroworking Group που συνεδριάζει σήμερα να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ ευρώ. Κάτι που επιβεβαιώνει και τις πληροφορίες που μετέδωσε από χθες το απόγευμα το newmoney.gr

Στην έκθεση συμμόρφωσης που εστάλη το πρωί από τους θεσμούς στα μέλη του Euroworking Group,

αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στην εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών επιτρέποντας τους ευρωπαϊκούς θεσμους να αξιολογήσουν αυτό το προαπαιτούμενο ως ολοκληρωμένο».

Όπως σημειώνεται στην έκθεση «εκτός από την υιοθέτηση της συμφωνημένης νομοθεσίας οι πλειστηριασμοί γίνονται ηλεκτρονικά ενώ η ροή εκτέλεσης των πλειστηριασμών έχει αυξηθεί ενώ η γεωγραφική κάλυψή τους στις περιφέρειες της Ελλάδας έχει επεκταθεί τις τελευταίες εβδομάδες».

Ως εκ τούτου, σημειώνουν οι θεσμοί, «το πρόγραμμα του ESM βρίσκεται σε σωστή τροχιά. Αυτό ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα με ένα ποσό που θα καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, συν ένα ποσό που θα βοηθήσει να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αλλά ενός ποσού που θα βοηθήσει στη δημιουργία ταμειακού αποθέματος».

Νωρίτερα κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ μιλώντας στο newmoney.gr επιβεβαίωνε την είδηση ότι «το προαπαιτούμενο για τους πλειστηριασμούς κλείνει» καθώς η γεωγραφική εξάπλωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θεωρείται καλυμμένο και ότι το EWG επρόκειτο, όπως συνέβη τελικά, να δώσει το πράσινο φως για τη δόση.

Όπως εξηγούσε το πρωί στο newmoney.gr έτερο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ η διαδικασία στη συνέχεια προβλέπει την έγκριση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και ότι θα συνεδριάσει το διοκητικό συμβούλιο του ESM για την αποδέσμευση των 5,7 δισ ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα