Α. Βέμπερ (UBS): Στενεύουν τα περιθώρια για τις Κεντρικές Τράπεζες

Μικρά περιθώρια στη νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, βλέπει ο πρόεδρος της UBS, Άξελ Βέμπερ – ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε πρόεδρος της Bundesbank.

Σύμφωνα με τον κ. Βέμπερ «βρισκόμαστε σε ένα σημείο που πιθανώς τα καθαρά οφέλη από την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ειδικά στην Ευρώπη αλλά και στην Ιαπωνία, αντισταθμίζονται από το κόστος και τις παράπλευρες επιπτώσεις».

Προειδοποίησε,

επίσης, ότι τα αρνητικά επιτόκια «είναι εφικτό να εφαρμοστούν για περιορισμένο χρόνο και μόνο αν βρίσκονται κοντά στο μηδέν», ενώ εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με την ικανότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της UBS, το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι σχεδιασμένο για να διαχειριστεί αρνητικά επιτόκια και τέτοιες πολιτικές «μπορούν να αλλάξουν σημαντικά τη συμπεριφορά των καταναλωτών και των αποταμιευτών», στην περίπτωση που διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Άσκησε δε κριτική στην απόφαση της ΕΚΤ να πληρώνει τις τράπεζες για να τις δανείζει βάσει του νέου γύρου τετραετών χρηματοδοτήσεων ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα