Watsa (Fairfax): Είχαμε ιστορικές ζημιές, αλλά θα έρθει η στιγμή μας στην Ελλάδα

Σήμερα πραγματοποιείται η ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Fairfax Financial Holding στο Τορόντο του Καναδά, όπου έχουν ήδη μεταβεί και οι επικεφαλής των συμμετοχών στην Ελλάδα: η διοίκηση της Eurobank υπό τους κκ. Καραμούζη και Καραβία, ο εκπρόσωπος της Μυτιληναίος κ. Δ. Παπαδόπουλος, ο κ. Γιώργος Χρυσικός από την Grivalia κ.α. Περί τις 3 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος, όπως έγινε γνωστό, υπήρξε δείπνο προς όλα τα στελέχη που έχουν μεταβεί

στον Καναδά, από όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της Fairfax ανήλθε σε 16,88%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 369.028.211 δικαιώματα ψήφου επί των μετοχών της τράπεζας.

Πάντως, πέραν της Eurobank, ο επικεφαλής της Fairfax, Prem Watsa, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα, με σημαντικές επενδύσεις στη Grivalia Properties (πρώην Eurobank Properties), την οποία και εξαγόρασε, την Praktiker Hellas, την πρόσφατη εξαγορά του 80% της Eurolife Ασφαλιστικής, ενώ κατέχει ποσοστά άνω του 5% στον όμιλο Μυτιληναίου, στη Jumbo και στη Σαράντης.

Κατά τη συνέλευση, ο Watsa είναι έτοιμος να εντυπωσιάσει με ένα εξόχως παραγωγικό επνδυτικό ρεκόρ. Η μητρική επενδυτική εταιρεία έχει επενδύσει σχεδόν το 90% του ποσού του 1 δισ. δολ. που συγκέντρωσε πέρυσι. Ακόμα ένα μεγάλο μεγάλο πλεονέκτημα του Watsa είναι η πορεία της μετοχής της Fairfax η οποία βρίσκεται στα 714 δολάρια Καναδά και κοντά στα ιστορικά υψηλά. Η κεφαλαιοποίηση της Fairfax διαμορφώνεται στα 17,577 δισ. δολάρια Καναδά δηλαδή 12,15 δισ. ευρώ, το ενεργητικό της ανέρχεται σε 41,5 δισ δολάρια, το common equity σε 8,9 δισ. δολ., ενώ τα κέρδη της το 2015 ανήλθαν στα 642 εκατ. δολάρια.

Μπορεί, μέχρι στιγμής, οι κινήσεις της Fairfax στην Ελλάδα να της έχουν προκαλέσει μερικές από τις μεγαλύτερες ζημίες στην ιστορία της εταιρείας, ωστόσο, ο Watsa δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η κατάσταση θα «γυρίσει».

«Θα έρθει η στιγμή μας στην Ελλάδα», είπε πρόσφατα ο Prem Watsa αναφερόμενος στις ελληνικές επενδύσεις της Fairfax «Αν και δεν υπάρχουν βεβαιότητες στη ζωή, φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες έχουν απορρίψει την ιδέα επιστροφής στη δραχμή και εφαρμόζουν το μνημόνιο».

Όπως ανέφερε αναλυτικά: «Το 2015 ήταν πολύ ταραγμένη χρονιά για την Ελλάδα, καθώς πέρασε μεγάλες δοκιμασίες: δημοψήφισμα, capital controls και εκλογές από τις οποίες προέκυψε κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα σε εξέλιξη βρίσκεται μια άνευ προηγουμένου μετανάστευση προσφύγων από τη Συρία.

Ενώ δεν υπάρχουν εγγυήσεις στη ζωή.... φαίνεται ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι πολίτες της Ελλάδα σαφώς απέρριψε την έξοδο από το ευρώ (απέρριψαν την επιστροφή στην δραχμή) ενώ εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Παρά τις τεράστιες αβεβαιότητες στην Ελλάδα από το 2015 η ανεργία μειώθηκε από 27,9% το 2013 σε 24,6%.

Η κατασκευή κατοικιών έχει μειωθεί πάνω από 90% από τα υψηλά, ενώ οι πωλήσεις αυτοκινήτων έχουν μειωθεί κατά 75%.

Η Ελλάδα μπορεί να μην είναι Ιρλανδία που ανέκαμψε έντονα, θα χρειαστεί χρόνο....

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, καταγράψαμε μια από τις μεγαλύτερες ζημίες ποτέ στην ιστορία της εταιρίας, στην περίπτωση της Eurobank.

To 2014 συμμετείχαμε στην ΑΜΚ των 2,9 δισ. ευρώ ο στόχος επιτεύχθηκε και η Eurobank πέρασε τα stress tetss. Είχαμε επενδύσει 400 εκατ ευρώ στα 0,31 ευρώ ανά μετοχή.

Με τις αβεβαιότητες του 2015 υπήρξε δεύτερο κύμα stress tests και η Eurobank χρειάστηκε 2,039 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια με τιμή ανά μετοχή 0,01 ευρώ δηλαδή 1 σεντ του ευρώ - ναι, καλά διαβάσατε έκανε - 1 λεπτό του ευρώ !!

Έχουμε επενδύσει 350 εκατ. ωστόσο ο μέσος όρος του συνολικού κόστους ανά μετοχή είναι 2,2 ευρώ. Πλέον η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται σε περίπου 0,65 ευρώ ανά μετοχή. Απίστευτο! Και λένε ότι οι αγορές είναι αποτελεσματικές!

Συνεχίζουμε να είμαστε σίγουροι για τη διοικητική ομάδα της Eurobank με τον Φωκίωνα Καραβία ως Διευθύνων Σύμβουλο και τον Νίκο Καραμούζη ως Πρόεδρο.

Επίσης άλλες ελληνικές επενδύσεις μας – στη Grivalia, με επικεφαλής τον Γιώργο Χρυσικό, στην Praktiker Ελλάδας, με επικεφαλής τον Ιωάννη Σελαλμαζίδη και στην Μυτιληναίος με επικεφαλής τον Ευάγγελο Μυτιληναίο.

Είμαστε σίγουροι ότι θα έρθει ο ώρας μας στην Ελλάδα» καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, στις 29 Ιανουαρίου του 2016, ο Watsa, καθώς και οι επικεφαλής δέκα κορυφαίων διεθνών funds, κατέφθασαν στην Αθήνα όπου είχαν επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα και κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης. Μετά τις συναντήσεις ο Ινδός επενδυτής είχε δηλώσει την αισιοδοξία του για τον μακροπρόθεσμο ρόλο της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ και είχε επιβεβαιώσει τη στήριξη στις προοπτικές της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα