Αναξιόπιστες οι αναφορές για τον "θάνατο" της Ευρώπης

Εάν κάποιος "Googlάρει" τη φράση "European Union Collapse" (κατάρρευση της ΕΕ) θα λάβει 32,6 εκατομμύρια αποτελέσματα.

Οι προφητείες δίνουν και παίρνουν και συμπεριλαμβάνουν την οικονομική ανησυχία, τις ορδές των προσφύγων, την τρομοκρατία, τον λαϊκισμό, τους φράχτες στα σύνορα, την αντιπάθεια προς τους Γερμανούς, την βρετανική αντιπαράθεση, την ρωσική επιθετικότητα και την αμερικανική αδιαφορία. Η λίστα δεν τελειώνει ποτέ. Όλα αυτά είναι οι "κίνδυνοι" οι οποίοι θα διασπάσουν την Ευρώπη σε μικρότερα τοπικά μπλοκ, ή στην χειρότερη

περίπτωση, σε 28 διαφορετικές χώρες.

Υπάρχουν και αλήθειες σε αυτές τις μυθοπλασίες: Η Βρετανία μπορεί να υποστηρίξει ένα Brexit τον Ιούνιο, ένα άλλο σοκ μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε Grexit, και όλα τα βάσανα της Ευρώπης μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω αντιπάθεια προς την Γερμανία η οποία μέχρι τώρα "κυριαρχεί" της Ένωσης.

Πολλές φορές, όμως, οι προφητείες μιλούν περισσότερο για τις προδιαθέσεις των προφητών και την ανάγκη των ΜΜΕ να καταναλώσουν αρνητικότητα παρά την αλήθεια. Οι πραγματικές ασκήσεις ετοιμότητας συνήθως έχουν τρία σενάρια, ενώ η πρόσφατη άσκηση από την Frontex συμπεριέλαβε επτά σενάρια, ένα εξ'αυτών και η... αποκάλυψη.

H Roubini Global Economics δίνει 40% πιθανότητα στην μη επιβίωση της ΕΕ σε αυτή τη μορφή μέχρι το 2025, με άλλο ένα 40% για μία Ευρώπη η οποία "τα βρίσκει", και 20% για ένα πιο ενωμένο μπλοκ, με συμπαγές κέντρο και ενιαία νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη.

Άλλη μία ποσοτικοποίηση του μέλλοντος έρχεται από την Stratfor του Τέξας, και η οποία μιλά για μία ΕΕ-φάντασμα η οποία ισχύει ως ένωση αλλά δεν λειτουργεί.

Είναι όμως πολύ σωστές οι παρατηρήσεις αρκετών, όπως της Anna Michalski, βοηθού καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Uppsala η οποία ανέφερε πως είναι εύκολο κανείς να κατηγορεί την ΕΕ αφού δεν γεννήθηκε με πίστη σε αυτή. Παρόμοια μιλά και ο Alex Salmond, πρώην ηγέτης του SNP, ο οποίος ανέφερε πως "εάν η ΕΕ δεν υπήρχε αυτή τη στιγμή, θα προσπαθούσαμε να την δημιουργήσουμε".

Keywords
Τυχαία Θέματα