Walmart και Nike στις παράπλευρες απώλειες των αμερικανικών δασμών

Σε δίκοπο μαχαίρι εξελίσσονται οι εξαγγελίες Τραμπ για επιβολή δασμών στις εισαγωγές προϊόντων, αφού αμερικανικές πολυεθνικές, όπως η Walmart και η Nike, βρίσκονται στη μέση των... διασταυρούμενων «πυρών».

Κι αυτό γιατί στο στόχαστρο των δασμών βρίσκονται μερικές από τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες που προμηθεύουν τους αμερικανικούς κολοσσούς, όπως η Yue Yuen Industrial Holdings και η Li & Fung. Η πρώτη προμηθεύει εταιρείες, όπως η Nike

και η Under Armour ενώ η δεύτερη έχει ως πελάτες τις Walmart και Macy's.

Οι δύο εταιρείες «κινούν» προϊόντα αξίας 450 δισ. δολαρίων στην αμερικανική αγορά ετησίως, με αποτέλεσμα, η επιβολή δασμών να έχει παράπλευρες απώλειες και για τις αμερικανικές εταιρείες.

«Ο μεγαλύτερος μας φόβος είναι ένας εμπορικός πόλεμος» δηλώνει ο Έρικ Λι, ιδιοκτήτης της Huizhou Baizhan Glass, εταιρεία που κατασκευάζει αμπαζούρ για τις Home Depot και Lowe's Cos.

«Ελπίζω ο Τραμπ να συνειδητοποιήσει ότι όλα έχουν συνέπειες. Και οι αμερικανικές εταιρείες έχουν προϊόντα που θέλουν να πουλήσουν στην Κίνα και στον υπόλοιπο κόσμο, οπότε θα πρέπει να σκεφτεί τις συνέπειες» προσθέτει.

Το 25% των πωλήσεων της Yue Yuen προέρχεται από τις ΗΠΑ ενώ τα 2/3 των πωλήσεων της Li & Fung προέρχονται από την ίδια αγορά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Άλλες αμερικανικές εταιρείες που θα επηρεαστούν περιλαμβάνουν τις Apple και General Electric, οι οποίες συναρμολογούν προϊόντα στην Κίνα, σύμφωνα με αναλυτές της Deutsche Bank.

Keywords
Τυχαία Θέματα