Volkswagen: Πιο αξιόπιστη στα δικαστήρια... παρά στον δρόμο

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen «χτίζει» την αξιοπιστία της, τουλάχιστον στα γερμανικά δικαστήρια.

Αντιμέτωπη με τουλάχιστον 2.000 αγωγές που κατέθεσαν Γερμανοί κάτοχοι αυτοκινήτων της που επλήγησαν από το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης και οι έμποροι αυτής ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοντέλο: να προχωρούν σε διακανονισμούς προτού ξεκινήσει η ακροαματική

διαδικασία στο δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, διευθετήθηκαν έξι τέτοιες υποθέσεις, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή: μια ή δυο μέρες πριν την ακροαματική διαδικασία.

Στόχος να αποφευχθεί μια δυσμενής απόφαση που θα επηρέαζε στη συνέχεια και τα άλλα δικαστήρια της χώρας. Κι αυτό γιατί, αν προγραμματιστεί ακροαματική διαδικασία στο εφετείο, αυτό μπορεί να σημάνει ότι οι δικαστές θεωρούν ότι υπάρχει λάθος στην ετυμηγορία. Οι διακανονισμοί σε ατομικές υποθέσεις πραγματοποιούνται την ώρα που η εταιρεία συνεχίζει να μάχεται κατά οποιασδήποτε πανευρωπαϊκής συμφωνίας για τους καταναλωτές. Ενώ δηλαδή, η VW έφτασε σε συμφωνία που επιτρέπει στους Αμερικανούς κατόχους VW να διεκδικήσουν έως και 10.000 δολάρια, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει απορρίψει με συνοπτικές διαδικασίες τις προσπάθειες Ευρωπαίων αξιωματούχων να πετύχουν ανάλογη συμφωνία – κάτι που έχει προκαλέσει την οργή των Ευρωπαίων οδηγών, στους οποίους προσέφερε δωρεάν επισκευή. Μερικοί εξ αυτών πάντως κατέφυγαν στα δικαστήρια με αίτημα την επαναγορά των οχημάτων τους από τη VW.

Είκοσι χιλιάδες Γερμανοί έχουν προβάλει αξιώσεις για αποζημίωση και αναμένεται να καταθέσουν αγωγές εντός του έτους. Η Volkswagen πάλι διατείνεται ότι έχει κερδίσει το 75% των υποθέσεων.

Παράλληλα, όπως σημειώνει το Bloomberg, πέραν της άσκησης προσφυγής, αυτό που κερδίζει η VW με τους διακανονισμούς είναι η αποφυγή της νέας αναζωπύρωσης του σκανδάλου με τα πετρελαιοκίνητα – που ήταν πρώτο θέμα επί 18 συναπτούς μήνες.

Μια ακροαματική διαδικασία μοιάζει με πρόσκληση προς τα ΜΜΕ, για να γράψουν για ακόμα μια φορά για το θέμα και το να κρατηθούν τα μίντια μακριά είναι πάντα πολύ σημαντικό...

Keywords
Τυχαία Θέματα