Vivendi: Οικογενειακή υπόθεση η εξαγορά της Havas ύψους €2,3 δισ.

Η Vivendi κατέθεσε την πολυαναμενόμενη πρόταση εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου 60% της διαφημιστικής Havas, με τίμημα 2,3 δισ. ευρώ ή 9,25 ευρώ ανά μετοχή.

Ουσιαστικά πρόκειται για το μερίδιο που κατέχει στον γαλλικό μιντιακό όμιλο ο δισεκατομμυριούχος Vincent Bollore που επίσης είναι πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της Vivendi. Ο γιος του, Yannick Bollore, είναι CEO της Havas.

Το ύψος της προσφοράς

είναι με premium σχεδόν 9% από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Hamas την Τετάρτη. Εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία, η Vivendi θα προσφέρει την ίδια τιμή ανά μετοχή σε μικρομετόχους της έκτης μεγαλύτερης διαφημιστικής εταιρείας στον κόσμο, ενώ ενδέχεται να προσθέσει άλλο 1,6 δισ. ευρώ στο τίμημα ανάλογα πάντα με το πόσοι μέτοχοι θα ανταποκριθούν.

Για την ιστορία, ο μεγιστάνας Vincent Bollore, πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της Vivendi, είναι ο άνθρωπος που έχει κάνει τις πωλήσεις και τις εξαγορές από τότε που ο Όμιλος Bollore πήρε στην κατοχή του το μερίδιο 60% της Havas.

Εξάλλου, αμφότερες οι εταιρείες είχαν αφήσει υπόνοιες για πιθανή μελλοντική συγχώνευσή τους.

Αρα, όπως σχολιάζει το Bloomberg, τι θα μπορούσε να πάει στραβά τώρα;

Η Vivendi υποστηρίζει ότι η εμπειρία της Havas στη δημιουργία διαφημιστικών σποτς και στην ανάλυση στοιχείων θα τη βοηθήσουν να αντλήσει μεγαλύτερη αξία από τις δυνατότητες της Havas. Για παράδειγμα, η Havas θα μπορεί να κάνει διαφημιστικές καμπάνιες χρησιμοποιώντας τραγούδια της Universal ή ταινίες του Canal+ (σημειωτέον ότι η Vivendi αποτελείται από τις Canal Plus, Universal Music Group και Havas). Επίσης, η Vivendi θα μπορούσε να βοηθήσει τη Havas να αναπτύξει ένα περιεχόμενο με μπραντ ώστε να κερδίσει δημοτικότητα.

Το deal είναι μέρος ενός master plan του Bollore, προκειμένου να αφήσει την αυτοκρατορία του στα παιδιά του μέχρι το 2022, οπέτε και η οικογένεια θα γιορτάσει τη 200η επέτειο από τη δημιουργία του Ομίλου της.

Ο δεύτερος γιος του, Cyrille είναι επικεφαλής εταιρείας logistics και μεταφορών στην Αφρική, ενώ η κόρη του Marie εργάζεται πάνω σε ένα πρότζεκτ για μπαταρίες ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Οταν αποχωρήσει ο 65χρονος πατριάρχης τη Vivendi θα αναλάβει ο Yannick, ενώ ο Όμιλος Bollore θα περάσει στον Cyrille Bollore. Παράλληλα, η συμφωνία θα βοηθήσει την οικογένεια να μειωθεί το χρέος 4,2 δισ. ευρώ του Ομίλου Bollore, το οποίο επιβαρύνθηκε σε μεγάλο βαθμό από δανεισμό που έλαβε για τη συμμετοχή του στη Vivendi.

Keywords
Τυχαία Θέματα