To προφανές πρόβλημα με το πλαφόν παραγωγής των πετρελαιοπαραγωγικών "γιγάντων'

Οι επενδυτές πετρελαίου δεν έχουν εντυπωσιαστεί και τόσο μετά από τη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για το πλαφόν στην παραγωγή πετρελαίου σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Μετά από την αύξησή του πέρα από τα 31,5 δολ./βαρέλι όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία, τα ΣΜΕ του WTI έχουν ξαναπέσει κάτω από τα 30 δολ./βαρέλι.

Δεν

πρόκειται μόνο για το «πάγωμα» της παραγωγής αντί για μία κάθετη μείωσή της, που μπορεί να εξηγήσει την πολύ μικρή επιρροή που έχει στις αγορές και γενικότερα στις τιμές. Αυτό που δεν βοηθά στην ανάκαμψη των τιμών είναι πως οι δύο μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες παράγουν πετρέλαιο σε ένα de facto πλαφόν εδώ και πολύ καιρό.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υπάρχει πολύ μικρή αλλαγή στην παραγωγή αργού από τη Ρωσία ή και την Σ. Αραβία, ιδιαίτερα όταν συγκρίνεται με τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες:

Κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας περιόδου, η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη και το Ιράν έχει μειωθεί κάθετα, ενώ η παραγωγή της Β. Αμερικής έχει εκτοξευθεί σε νέα ύψη λόγω της νέας τακτικής της άντλησης shale, ενώ παράλληλα έχει υπάρξει και αύξηση στην παραγωγή του Ιράκ. Αυτές οι παραγωγές θα παίξουν τον σημαντικότερο ρόλο στον καθορισμό της ανάκαμψης των τιμών και σε ποιο επίπεδο. Η Ρωσία θα αντιμετωπίζει πρόβλημα όσον αφορά την συντήρηση των παραγωγικών επιπέδων της σε υψηλά επίπεδα, μετά από την πτωτική πορεία των αντλιών στη Σιβηρία.
Μία επανάληψη των τιμών ιστορικά δείχνει πως η ανάκαμψή τους θα αποτελέσει μακροσκελή και βραδεία υπόθεση που θα βασιστεί στη συνεργασία μεταξύ χωρών-μελών του OPEC και των υπολοίπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα