Tο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων κατακλύζει την Ευρώπη

Στις 19 Μαρτίου, οι Γερμανίδες θα ξεκινήσουν να... βγάζουν μερικά χρήματα.

Με άλλα λόγια, λόγω του μισθολογικού χάσματος του 21% το 2015, μεταξύ των αντρών και των γυναικών στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, το γυναικείο κομμάτι των εργαζομένων έχει δουλέψει "δωρεάν" για κάθε φετινή ημέρα μέχρι τώρα.

Ένα γκρουπ ακτιβιστών, πολιτικών και ηγετών εταιρειών χρησιμοποιεί αυτή την ημέρα (Equal Pay Day) για να επιστήσει την προσοχή στο χάσμα αυτό.

Αν και έχουν υπάρξει μερικές βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια, η μεγαλύτερη οικονομία

της Ευρώπης βρίσκεται... σχεδόν ουραγός σε σχέση με τις υπόλοιπες. Το χάσμα αυτό βρίσκεται στο 16,5% το 2014.

Μερικοί εκ των λόγων του χάσματος είναι δομικοί. Αρκετές γυναίκες δουλεύουν λιγότερες ώρες ή λαμβάνουν άδειες για την φροντίδα των παιδιών. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι είναι λιγότερο αθώοι. Πολλές γυναίκες το βρίσκουν πολύ δύσκολο να ανέλθουν σε διευθυντικές θέσεις, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ το 2012.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως η οικονομική κρίση χειροτέρευσε τα πράγματα. Σε χώρες όπου η επιβράδυνση ήταν μεγαλύτερη και μακρύτερη, το μισθολογικό χάσμα έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να είναι και το αποτέλεσμα της αποδοχής εργαζομένων γυναικών για μικρότερους μισθούς έτσι ώστε να μην χάσουν τις δουλειές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα