Έκρυθμη η κατάσταση στην ιδιωτική εκπαίδευση

Απαγορεύσεις Φίλη στις εξωσχολικές δράσεις ενώ με νέο νομοσχέδιο προωθείται πρόσθετη γραφειοκρατία στην ιδιωτική εκπαίδευση – τέλος στις αξιολογήσεις εκπαιδευτικών καθώς αυτοί θα κρίνονται από συμβούλιο ...συνδικαλιστών

Τεκτονικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων προωθεί το υπουργείο Παιδείας με τις νέες προτεινόμενες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που προωθεί κατά παράβαση όμως των συμφωνηθέντων με τους δανειστές ο Νίκος Φίλης. Αλλαγές

όμως που αποδεικνύουν πως η πρόσφατη απόπειρα αύξησης του ΦΠΑ στο 23% στα ιδιωτικά σχολεία δεν έγινε κατόπιν πίεσης εκ μέρους της Τρόικα αλλά λόγω της θέσης της κυβέρνησης κατά της ιδιωτικής παιδείας.

Ειδικότερα, μια σειρά προβλέψεων που προτείνονται δια του άρθρου 40 αφαιρούν σειρά δραστηριοτήτων από τα σχολεία, η επονομαζόμενη «άτυπη» ή φροντιστηριακή εκπαίδευση καθίσταται δυσχερής με την κρατική εποπτεία να επεκτείνεται, ενώ ακόμα και για απλές εκδηλώσεις στους χώρους των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων απαιτείται να υπάρξει πρόσθετη γραφειοκρατία με εγκρίσεις ή ακόμα κι ...απαγορεύσεις σχολικών δράσεων. Σαφώς αυτό το θέμα δημιουργεί και ένα θέμα ελευθερίας έκφρασης καθώς εξωσχολικές δραστηριότητες κι άλλες δράσεις των ιδιωτικών σχολείων οφείλουν να περνούν πλέον από έλεγχο διευθύνσεων του Δημοσίου, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό στελεχώνονται και με κομματικά κριτήρια.

Αντί για αξιολόγηση...μονιμοποίηση

Εκτός των άλλων, ανατρέπεται το μισθολογικό κόστος απασχόλησης των εκπαιδευτικών ενώ σε έναν τομέα της ιδιωτικής οικονομίας και σε καιρό που το αίτημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών εντείνεται από γονείς και κηδεμόνες, επανέρχεται αναδρομικά σύστημα μονιμότητας των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία.

Σε μια περίοδο δηλαδή που η μονιμότητα δημιουργεί αποδεδειγμένες στρεβλώσεις, ο κ. Φίλης με το νέο νομοσχέδιο επιτρέπει διοικητική παρέμβαση στο δικαίωμα διαμόρφωσης της σύμβασης εργασίας καθώς και νομοθετικούς – διαδικαστικούς περιορισμούς στο δικαίωμα καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας. Μάλιστα το δικαίωμα ελέγχου των καταγγελιών εργαζόμενων κατά των ιδιωτικών σχολείων μεταφέρεται σε ειδικά δικαστήρια που θα αποτελούνται βάσει των προωθούμενων ρυθμίσεων αποκλειστικά από συνδικαλιστικά και κρατικά όργανα στα οποία κατά κανόνα οι ιδιοκτήτες εκπαιδευτηρίων δεν θα συμμετέχουν.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι διατάξεις που περιγράφονται είναι σχεδόν ίδια με εκείνες των νόμων 682/1977 και 2986/2002 που καταργήθηκαν με τους ν. 4046/2012 και ν. 4524/2014 και η επαναφορά τους είναι ασύμβατη με τις διατάξεις του νέου Μνημονίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα