Ryanair: «Φρένο» στο πρόγραμμα της Αθήνας για το καλοκαίρι του 2019

Της Στεφανίας Σούκη

Μπορεί προ ημερών η Ryanair να ανακοίνωσε 21 νέα δρομολόγια για το επόμενο καλοκαίρι, αυξάνοντας στα 124 το σύνολο των δρομολογίων στα 9 αεροδρόμια όπου δραστηριοποιείται στη χώρα μας, στην Αθήνα ωστόσο η ιρλανδική low cost αεροπορική

φαίνεται ότι πατάει «φρένο» σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, με βάση τον προγραμματισμό της, δεδομένης και της περικοπής στα δρομολόγια του εσωτερικού.

Πέραν της παραμέτρου που έχει να κάνει- ειδικότερα- με την πολιτική της εντός Ελλάδας, ο γνωστός αερομεταφορέας έχει να αντιμετωπίσει τον γενικότερο «πονοκέφαλο» της πολύμηνης διαμάχης με τις Ενώσεις των πιλότων της ανά την Ευρώπη, με αποτέλεσμα τις ακυρώσεις εκατοντάδων πτήσεων κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών αλλά και την προειδοποίηση, στις αρχές Οκτωβρίου για αναθεώρηση προς τα κάτω, κατά 12% των προβλέψεων της ετήσιας κερδοφορίας. Κι όλα αυτά σε μία δύσκολη συγκυρία κατά την οποία ο κλάδος των αερομεταφορών υφίσταται πιέσεις λόγω και της αύξησης των τιμών των καυσίμων.

Συνολικά, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας, για το καλοκαίρι του 2019, η διεθνής της διεθνή επιβατική κίνηση αυξάνεται κατά 6%, ενώ μέχρι σήμερα η ιρλανδική χαμηλού κόστους έχει μεταφέρει πάνω από 27 εκατομμύρια επιβάτες από/προς την Ελλάδα από την πρώτη της πτήση το 2010.

Ειδικά για την ελληνική πρωτεύουσα, με ορίζοντα το καλοκαίρι του 2019, η εταιρεία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την προσθήκη πέντε νέων δρομολογίων (Κατάνια, Αϊντχόφεν, Λονδίνο Λούτον, Μαρακές και Παλέρμο), φθάνοντας τελικά τα 32 δρομολόγια στο σύνολο και τα 2,4 εκατ. επιβάτες σε ετήσια βάση. Τα νούμερα είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με αυτά που είχαν ανακοινωθεί τον Οκτώβριο του 2017 για το αντίστοιχο θερινό πρόγραμμα του 2018 με 13 νέα δρομολόγια τότε προς νέους ευρωπαϊκούς προορισμούς, 31 δρομολόγια σε σύνολο (ένα λιγότερο) και μία πρόβλεψη για τη διακίνηση σχεδόν 3 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως στο Ελ. Βενιζέλος.

Κι αν την άνοιξη του 2018 ακολούθησε η περικοπή των δρομολογίων εσωτερικού από την ιρλανδική low cost αεροπορική με μεγάλο χαμένο τα Χανιά, φέτος η εταιρεία, στον προγραμματισμό της για το καλοκαίρι του επόμενου έτους, εξακολουθεί να μην περιλαμβάνει Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο πρόγραμμα της σύνδεσης με τον δημοφιλή προορισμό της Κρήτης, ωστόσο, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τρία επιπλέον θερινά δρομολόγια, αυξάνοντας σε 24 συνολικά τις συνδέσεις της με το αεροδρόμιο των Χανίων, με μία εκτίμηση για 580 χιλιάδες επιβάτες σε ετήσια βάση.

Εκτός της Αθήνας και των Χανίων, από τα 21 συνολικά νέα δρομολόγια του επόμενου καλοκαιριού, τέσσερα ακόμη δρομολόγια προσθέτει για το επόμενο καλοκαίρι η εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, όπου υπολογίζει να διακινήσει 1,55 εκατ. επιβάτες με ένα σύνολο 30 συνδέσεων, δύο ακόμη στη Μύκονο (με τέσσερις συνολικά συνδέσεις), τρία επιπλέον στην Κέρκυρα όπου υπολογίζει να διακινήσει 550 χιλιάδες επιβάτες μέσα από 10 συνολικά συνδέσεις, δύο επιπλέον στη Ρόδο με ένα σύνολο 9 συνδέσεων και δύο στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα