Τρελάθηκε ο μετρητής «φόβου» της Wall Street - Τι σημαίνει για το μέλλον;

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Σε υψηλό 7μηνου εκτοξεύθηκε, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα ενδοσυενδριακά, ο δείκτης μεταβλητότητας της Wall Street, ή αλλιώς ο «δείκτης φόβου».

Παρά τη σημερινή ανάκαμψη των αμερικανικών δεικτών μετά και το διήμερο sell-off, ο CBOE Volatility Index (VIX) έφτασε μέχρι και τις 25 μονάδες σχεδόν, επίπεδο που είχε να δει από τον Απρίλιο, προτού «ξεφουσκώσει» στις 21 μονάδες.

Η τρελή αυτή πορεία του VIX μαρτυρά την έκρηξη

μεταβλητότητας στη Wall Street, την επιστροφή της οποίας βέβαια οι επενδυτές και κυρίως οι δραστήριοι traders καλωσορίζουν θερμά, καθώς τα σκαμπανεβάσματα είναι αυτά που χαρίζουν τα υψηλότερα κέρδη στους traders.

Από την άλλη όμως η υψηλή μεταβλητότητα αποτελεί συνήθως οιωνός διόρθωσης, καθώς αυξάνονται τα ρίσκα και «τεντώνονται» τα όρια στις καθημερινές συναλλαγές, στις διακυμάνσεις.

Σε μια αγορά όπως η Wall Street, η οποία για πολλούς αναλυτές βρίσκεται σε υπερτιμημένα επίπεδα, η υψηλή μεταβλητότητα θα μπορούσε να είναι προπομπός μιας μεγάλης βουτιάς-διόρθωσης.

Ο δείκτης VIX, ο οποίος χρησιμοποιείται ως μέτρο της μεταβλητότητας, λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν και η Wall Street βούτηξε έως και 15%, ο δείκτης ξεπέρασε ακόμη και τις 33 μονάδες!

Η πορεία του δείκτη VIX τον τελευταίο χρόνο:

Και η πορεία του S&P 500 στο χρόνο:

Πάντως, την ίδια στιγμή, οι αναταραχές στην αγορά είναι ένα αν μη τι άλλο ευπρόσδεκτο γεγονός για τη CBOE Global Markets, κι αυτό διότι η ίδια η μετοχή διαπραγματεύεται στον S&P 500 και μπορούν φυσικά οι επενδυτές να ποντάρουν σε αυτήν, να ποντάρουν δηλαδή στη μεταβλητότητα, και αν κερδίσουν.

Η μετοχή της μάλιστα είναι η τρίτη καλύτερη του S&P αυτό το μήνα, με κέρδη άνω του 5% εν μέσω εξαιρετικά ενισχυμένου trading και αυξημένου τζίρου συναλλαγών.

Keywords
Τυχαία Θέματα