$5,5 τρισ. μέσα σε μια εβδομάδα εξαφανίστηκαν από τις αγορές

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Με ένα αξιόλογο ράλι «ανακούφισης» της τάξεως του 2,3%, ο Nasdaq κατάφερε στο φινάλε της εβδομάδας να διαγράψει μέρος των απωλειών του χειρότερου sell-off των τελευταίων δύο χρόνων.

Ωστόσο σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow Jones βυθίστηκε κατά 4,2% στις 25.336 μονάδες, ο S&P 4,1% στις 2.767 μονάδες και ο Nasdaq 3,7% στις 7.496 μονάδες επίπεδα κάτω από τον κινητό μέσο 200 ημερών για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής υπήρξε

ιδιαίτερα ταραχώδης και για... γερά νεύρα, καθώς η μεταβλητότητα «βάρεσε» κόκκινο, με πολλές εναλαλγές προσήμων και υψηλή διακύμανση στους δείκτες.

Ο δείκτης «φόβου» VIX έχει εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο, όταν και ο S&P 500 είχε βουτήξει σχεδόν 15%, με τους επενδυτές να προειδοποιούν για τη σοβαρότητα αυτής της συσχέτισης με έναν ενδεχόμενο δεύτερο γύρο «διόρθωσης» στη Wall Street, ο οποίος θα είναι ισχυρότερος, καθώς σύμφωνα με πολλούς οι μετοχές βρίσκονται σε υπερτιμημένα επίπεδα σε σχέση με τα θεμελιώδη τους.

Φυσικά κάτι τέτοιο θα έχει σημαντικές συνέπειες σε όλες τις διεθνείς αγορές.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση όλων των μετοχών παγκοσμίως έχασε πάνω από 5,5 τρισ. δολάρια αυτές τις ημέρες, με χαμηλά διετίας σε αναδυόμενες αγορές και στην Ευρώπη, η οποία μετρά συνολικές απώλειες 4,6% σε επίπεδο εβδομάδας.

Η Ευρώπη δεν ακολούθησε στα κέρδη - Απώλειες 4,6% στην εβδομάδα

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν κατάφεραν την Παρασκευή να ακολουθήσουν την ανοδική αντίδραση στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, με τις τράπεζες να υποχωρούν μαζί με βιομηχανίες και κλάδους πρώτων υλών (εξ αίτιας του αυξημένου κόστους από τους δασμούς λόγω εμπορικού πολέμου), και τις τεχνολογίες να είναι μόνες που ανέκαμψαν ελαφρά.

Εβδομαδιαίες απώλειες 4,6% μετρά και το ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο άλλωστε κυριαρχείται από ξένους παίχτες (σε ποσοστό άνω του 62%) και όντας η πλέον ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς (βλέπε Ιταλική κρίση) αναδυόμενη αγορά, δε θα μπορούσε -ασχέτως των ελληνικών θεμελιωδών- να μην ακολουθήσει το παγκόσμιο πτωτικό ρεύμα.

Επιδείνωση και στα ομόλογα διεθνώς, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να εκτοξεύεται στο 3,167% (άγγιξε το 3,184% ενδοσυνεδριακά), γεγονός που ανησυχεί τους αναλυτές.

Το ιταλικό ξεπέρασε το 3,62%, πάνω από το ψυχολογικό φράγμα του 2% βρίσκεται πλέον το πορτογαλικό, ενώ η ελληνική 10ετία είναι στο 4,4%.

Ο χρυσός αποκτά και πάλι ενδιαφέρον

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο ανέκαμψε ελαφρά μετά την τελευταία βουτιά, στα 71,50 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχώρησε ελαφρά κατά 0,47% στα 1.222 δολάρια ανά ουγγιά.

Το πολύτιμο μέταλλο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον αυτόν τον καιρό, έχοντας καταγράφει ένα σημαντικό ράλι 3,5% εν μέσω του sell-off, καθώς η έκρηξη μεταβλητότητας και οι ρευστοποιήσεις στις μετοχές τον κατέστησαν ελκυστικό στους επενδυτές.

Με πολλούς αναλυτές να προειδοποιούν ήδη για την επόμενη οικονομική κρίση (σε ορίζοντα 2 με 5 χρόνια, ανάλογα την αισιοδοξία του αναλυτή), ο χρυσός χρίζει σίγουρα προσοχής ως ασφαλές καταφύγιο.

Σταθεροποίηση στην αγορά συναλλάγματος, με το δείκτη δολαρίου να παραμένει πάνω από τις 95,24 μονάδες, και την ισοτιμία με ευρώ στο 1,156 EUR/USD. Στο 1,38 GBP/EUR η στερλίνα.

Τι συνέβη την Παρασκευή

Ο λόγος για το ράλι της Παρασκευής στη Wall Street; Οι αμερικανικές τράπεζες ανακοίνωσαν τα οικονομικά αποτελέσματα τα οποία ήταν ικανοποιητικά, ενώ δεδομένα από την Κίνα σε ότι αφορά το εμπόριο έδειξαν πως ο εμπορικός πόλεμος δεν απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη σε τρομερά ανησυχητικό βαθμό, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ακόμη, αναλυτές της JP Morgan, εκτιμούν πως το sell-off στις τεχνολογικές μετοχές πιθανόν έκανε τον κύκλο του, αν και και η BofA από μεριά της εκτιμά πως πολλές μετοχές είναι υπερτιμημένες.

Την Παρασκευή οι μετοχές FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) οδήγησαν το ράλι του Nasdaq.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,13% ή 283 μονάδες στις 25.336, ο S&P σημείωσε άνοδο 1,42% στις 2.767 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,29% στις 7.496 μονάδες.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα εταιρικά αποτελέσματα και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Ειδικότερα, ισχυρά αποτελέσματα γ΄τριμήνου ανακοίνωσε η JP Morgan καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 8,38 δις. δολάρια ή 2,34 δολ. ανά μετοχή και τα έσοδα ανήλθαν στα 27,82 δις. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 2,26 δολ. και έσοδα στα 27,44 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, καλά αποτελέσματα ανακοίνωσε και η Wells Fargo. Τα καθαρά κέρδη γ’ τριμήνου αυξήθηκαν 32% στα 6 δισ. δολάρια και τα έσοδα ανήλθαν στα 21,9 δισ. δολάρια, οριακά υψηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών.

Στο μεταξύ υψηλότερα κινήθηκαν τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 3,15% και η απόδοση του 30ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 3,33%.

Παράλληλα η εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας συνεχίζεται. Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι δεν θα χάσει τον ύπνο του αν το Πεκίνο προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις αμερικανικών ομολόγων ως αντίποινα για τους αμερικανικούς δασμούς.

«Στη σημερινή συνεδρίαση μπορεί να μην ήχησαν οι σειρήνες ωστόσο ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή κλήση αφύπνισης. Οι επενδυτές δεν πρέπει να ξεχνούν ότι τα θεμελιώδη παραμένουν ισχυρά», ανέφερε ο Mike Loewengart, αντιπρόεδρος της E-Trade. «Ωστόσο», συνέχισε, «εταιρικά αποτελέσματα και ενδιάμεσες εκλογές ενδέχεται να φέρουν περεταίρω αναστάτωση στην αγορά».

Η εικόνα στην Ευρώπη

Παρά την αρχική προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, οι ευρωαγορές έκλεισαν την Παρασκευή σε μικτό έδαφος και οριακά πρόσημα, με τα περισσότερα χρηματιστήρια να υποχωρούν.

Ο μόνος κλάδος που ανέκαμψε ελαφρά ήταν οι τεχνολογίες, οι οποίες ήταν αυτές που δέχθηκαν το μεγαλύτερο σφυροκόπημα μαζί με τον κλάδο πρώτων υλών, στο διήμερο sell-off που προηγήθηκε.

Οριακή πτώση στο Βορρά, μεγαλύτερες απώλειες στο Νότο σε Ισπανία-Ιταλία. Οριακή άνοδος στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Οι εβδομαδιαίες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έφτασαν το 4,6%. Ο Stoxx 600 έκλεισε την Παρασκευή με πτώση 0,19% στις 358,96 μονάδες.

Το ενδιαφέρον στην Ευρώπη παραμένει εστιασμένο στις εξελίξεις που αφορούν την Ιταλία, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να προειδοποιεί για την ανάγκη μείωσης του δημοσίου χρέους.

Το ΔΝΤ συντάχθηκε στο πλευρό της ΕΕ στη σφοδρή αντιπαράθεση που έχει ανακύψει με την ιταλική κυβέρνηση με αφορμή τον προϋπολογισμό του 2019 και συγκεκριμένα για την πρόβλεψη για έλλειμμα της τάξης του 2,4% του ΑΕΠ, το οποίο η Κομισιόν και οι αγορές θεωρούν πως δεν συμβάλλει στη μείωση του χρέους της.

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με πτώση 0,52% στις 19.255,98 μονάδες.

Την ίδια ώρα, προσωρινή ήταν και η βελτίωση στην αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει άνοδο στο 3,60%.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,13% κι έκλεισε στις 11.523,81 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,16% στις 6.995,91 μονάδες, ενώ ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,20% στις 5.095,98 μονάδες.

Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διολίσθησε κατά 1,18% στις 8.902,00 μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα