Reuters: Πιθανή αναβολή των νέων κανόνων για τα NPLs από την ΕΚΤ

Οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ είναι πιθανόν να αναβάλουν τη δημοσιοποίηση των νέων κανόνων για την αντιμετώπιση του τεράστιου όγκου των «κόκκινων» δανείων που επιβαρύνουν τις τράπεζες της Ευρωζώνης μετά τις σφοδρές επικρίσεις από ευρωβουλευτές και τραπεζίτες, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται στο Reuters.

Η καθυστέρηση αποτελεί το τελευταίο εμπόδιο στην προσπάθεια

της ΕΚΤ να μειώσει τα κόκκινα δάνεια που διογκώθηκαν κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση στα 759 δισ. ευρώ κάτι που αποτελεί προτεραιότητα της ΕΚΤ από το 2014 που ανέλαβε την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Τραπεζίτες και ευρωβουλευτές, ιδιαίτερα από την Ιταλία, φοβούνται ότι ο εξαναγκασμός των τραπεζών να αυξήσουν τα κεφάλαια για την κάλυψη τυχόν επισφαλών δανείων τους, θα περιορίσει τις χορηγήσεις δανείων σε οικονομίες που έχουν χάσει την ταχεία οικονομική ανάπτυξη που σημειώθηκε σε άλλα μέρη της Ευρωζώνης.

Τρεις πηγές που μίλησαν στο Reuters, αναφέρουν ότι η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ εξακολουθεί να στοχεύει τον Μάρτιο στην ανακοίνωση ενός πρώτου σχεδίου νέων μέτρων με στόχο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών, ωστόσο, όπως είπαν, οι λεπτομέρειες των νέων κανόνων μπορεί να αποφασισθούν τους επόμενους μήνες.

Οι τράπεζες ανησυχούν ότι η ανάγκη για περισσότερα κεφάλαια θα τους αναγκάσει να αντλήσουν χρήματα από την αγορά. Οι εποπτικές Αρχές της ΕΚΤ αξιολογούν τώρα την επίπτωση που θα είχαν τα μέτρα αυτά στον τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης, δήλωσαν οι πηγές.

Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει σενάρια, με βάση το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών της ΕΚΤ για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), το οποίο δίνει στις τράπεζες περιθώριο επτά ετών για τις προβλέψεις που αφορούν σε ενυπόθηκα δάνεια και δύο ετών για δάνεια χωρίς διασφαλίσεις, σημείωσαν οι πηγές. Μία από τις μεταβλητές είναι αν τα νέα μέτρα θα εφαρμοσθούν σε όλες τις τράπεζες που έχουν NPLs πάνω από τα μέσα επίπεδα ή μόνο σε αυτές που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, πρόσθεσαν.

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης ήταν λίγο πάνω από το 5% στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2017 από 6,5% πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό ήταν 46% στην Ελλάδα, 34% στην Κύπρο, 18% στην Πορτογαλία και 12-13% στη Σλοβενία, την Ιρλανδία και την Ιταλία.

Τραπεζίτες σημείωναν ότι η ΕΚΤ θέλει οι μεγάλες τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κάτω από το 10% των συνολικών δανείων τους και διατηρούν την πίεση στα πιστωτικά ιδρύματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα