Reuters: Η ΕΚΤ διστάζει να θέσει ημερομηνία λήξης του QE

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις αγορές asset αντί να θέσει μια πιθανή μακρινή ημερομηνία τερματισμού των αγορών αυτών, ώστε να διατηρήσει την ευελιξία σε περίπτωση που το outlook της οικονομίας γίνει πιο δυσοίωνο, αναφέρουν τρεις πηγές στο Reuters.

Η ΕΚΤ ελπίζει ότι με το

να μην λέει πότε θα σταματήσει τις καθαρές αγορές ομολόγων, θα δείξει πως δεν υπάρχει προκαθορισμένη πορεία για το πρόγραμμα τόνωσης, και ότι τυχόν αλλαγές εξαρτώνται από τα οικονομικά στοιχεία, με ιδιαίτερη έμφαση στους μισθούς, αναφέρουν οι πηγές, οι οποίες προβάλουν την έξοδο της Federal Reserve από το πρόγραμμα αγοράς asset το 2014, ως ένα σχέδιο, επισημαίνοντας την απροθυμία της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας να θέσει δημοσίως μια ημερομηνία-στόχο.

«Η Fed έχει πραγματοποιήσει την πιο επιτυχημένη έξοδο επομένως είναι το παράδειγμα που πρέπει να μελετήσουμε», δήλωσε μία πηγή. «Το σημαντικό είναι να μην δεσμευτούμε εκ των προτέρων και να κινηθούμε σταδιακά».

Η Fed ανακοίνωσε την πρώτη της μείωση το Δεκέμβριο του 2013 και τερμάτισε τις αγορές τον επόμενο Οκτώβριο. Οι αξιωματούχοι της απέφυγαν τη συζήτηση για μια τελική ημερομηνία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας tapering, ακόμη κι αν οι αγορές το συμπέραναν και τελικά αποδείχθηκαν σωστές.

Οι πηγές τόνισαν πως η υιοθέτηση μιας παρόμοιας στρατηγικής είναι πιθανό να παγιδεύσει την ΕΚΤ, με το να καταστήσει δύσκολο για αυτή να αποκλίνει από ένα χρονοδιάγραμμα χωρίς να δημιουργεί μεταβλητότητα στις αγορές. Όπως λένε, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ακόμη και η συζήτηση παραμένει ανοιχτή, ενώ οι νέες προβλέψεις που θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να δώσουν τον τόνο των εξελίξεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα