Deutsche Bank: Κλείνει 16 ETFs στο Χονγκ Κονγκ

Η πτώση της ζήτησης ώθησε τη μονάδα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Deutsche Bank να αποφασίσει το κλείσιμο 16 ETFs στο Χονγκ Κονγκ, ακολουθώντας τα βήματα της BlackRock που απέσυρε ETFs με χαμηλή ζήτηση.

Οι επενδυτές στην Ασία δεν έχουν πειστεί ακόμη για

τα πλεονεκτήματα των ETFs. Η παγκόσμια αγορά «σπάει» ορόσημα κάθε μήνα, αλλά το Χονγκ Κονγκ κινείται κόντρα στην τάση.

Η γερμανική τράπεζα κινείται στα βήματα της BlackRock αποσύροντας ETFs.

Τα 16 ETFs της Deutsche Bank σταμάτησαν να διαπραγματεύονται την Τετάρτη, σύμφωνα με γνωστοποίηση στη χρηματαγορά του Χονγκ Κονγκ. Τα περισσότερα εξ αυτών των funds έχουν περιουσιακά στοιχεία μικρότερα των 40 εκατ. δολ.

Το κλείσιμο υπογραμμίζει τις δυσκολίες που ενέχει η διαχείριση ETFs σε αγορές όπου οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ακόμη για τα πλεονεκτήματά τους. Αν και η παγκόσμια αγορά ETF, αξίας 4,5 τρισ. δολ., σπάει νέα ρεκόρ στα περιουσιακά στοιχεία σχεδόν κάθε μήνα, το Χονγκ Κονγκ παρουσιάζει κινείται αντίθετα: οι επενδυτές έχουν αποσύρει χρήματα φέτος, παρότι οι τιμές των μετοχών στην πρώην βρετανική αποικία έχουν «σκαρφαλώσει» σε υψηλά δύο ετών.

«Η Deutsche Bank ήταν από τους πρώτους που υιοθέτησαν τα ETFs στην Ευρώπη, αλλά το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται σε πιο βραδύ στάδιο ανάπτυξης και οι ανάγκες των πελατών είναι διαφορετικές εκεί», εξήγησε η Melody He της CSOP Asset Management. «Η διανομή ETFs είναι δυσκολότερη στην Ασία και μπορεί να μην έχουν δει αρκετή ζήτηση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εισροές σε ETFs αμερικανικών μετοχών αυξήθηκαν κατά 7,5% σε 177,6 δισ. δολάρια φέτος, ενώ στο Χονγκ Κονγκ τα περιουσιακά στοιχεία ελαττώθηκαν κατά 6,6% σε 2,3 δισ. δολάρια.

Όπως επισημαίνει ο Chris Pigott, επικεφαλής υπηρεσιών ETF για το Χονγκ Κονγκ στην Brown Brothers Harriman, η αγορά εκεί επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι και η χρήση ενός μοντέλου βάσει προμηθειών, κατά το οποίο τράπεζες ή άλλοι διανομείς λαμβάνουν υψηλότερες προμήθειες για την πώληση ενεργών funds αντί για ETFs.

Tο κλείσιμο των ETFs της Deutsche Bank περιλαμβάνει 10 funds στον κινεζικό δείκτη CSI300, που καλύπτει τομείς μεταξύ των οποίων η τραπεζική, η ιατρική φροντίδα, τα χρηματοοικονομικά και η ενέργεια. Η BlackRock κλείνει εδώ και κάποιο διάστημα funds στο Χονγκ Κονγκ, έξι από τα οποία επίσης παρακολουθούσαν τομείς του CSI300.

Τόσο η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρήματος στον κόσμο, όσο και η γερμανική τράπεζα, εξακολουθούν να διαχειρίζονται ETFs στο Χονγκ Κονγκ.

«Τα περισσότερα ETF στο Χονγκ Κονγκ έχουν έδρα την ευρύτερη Κινα και μερικά εξ αυτών είναι ήδη επιτυχημένα», αναφέρει ο Pigott, για να προσθέσει: «Είναι δύσκολο να διαφοροποιείσαι γι' αυτό και καταλαβαίνω γιατί θέλουν να απαλλαγούν από τέτοια προϊόντα».

Keywords
Τυχαία Θέματα