Politico: Ο Γιούνκερ σχεδιάζει να χαλαρώσει τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες

Αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωζώνης σχεδιάζει να προωθήσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε μια προσπάθεια να χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς κανόνες για τα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με το Politico, που επικαλείται δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους, ο πρόεδρος της Κομισιόν, θα ζητήσει, στην ομιλία του την επόμενη εβδομάδα, περισσότερη ευελιξία όσον αφορά την αξιολόγηση των ελλειμμάτων και του χρέους των κρατών μελών.

Με βάση τις πληροφορίες, ο κ. Γιούνκερ γνωστοποίησε στους 27 Επιτρόπους την προηγούμενη εβδομάδα το σχέδιό του να εξαιρέσει

τις δαπάνες για την παιδεία και τις επενδύσεις από τον προϋπολογισμό των κρατών μελών και τους υπολογισμούς για το έλλειμμα και το χρέος.

Αν και το σχέδιο βρίσκεται υπό εξέταση, ήδη η πρόταση έχει προκαλέσει διχογνωμία ανάμεσα στους επιτρόπους. Στο σχέδιο αυτό αντιδρά ο αντιπρόεδρος για το ευρώ και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ενώ αντίθετα, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και η Επίτροπος για την Απασχόληση Μαριάν Τίσεν φαίνεται να το στηρίζουν.

Η Ιταλία και η Γαλλία έχουν ζητήσει εδώ και καιρό περισσότερη επιείκεια όσον αφορά τον υπολογισμό των ελλειμμάτων.
Με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας τα κράτη μέλη δεν πρέπει να έχουν έλλειμμα πάνω από 3% του ΑΕΠ τους και δημόσιο χρέος πάνω από το 60%.

Τα όρια αυτά τα έχει ξεπεράσει προ πολλού η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ενταχθεί σε καθεστώς μνημονίου, αλλά και η Πορτογαλία και η Ισπανία, που στην πρόσφατη αξιολόγηση δέχτηκαν μηδενικά πρόστιμα ως τιμωρία, αλλά και η Ιταλία και η Γαλλία για τις οποίες έχει δοθεί παράταση για να μειώσουν τα επίπεδα ελλείμματος και χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα