Aυτές οι τεχνολογίες θα βοηθήσουν τον Elon Musk να αλλάξει τον κόσμο

O ιδρυτής της Tesla, Elon Musk υπόσχεται πως θα αλλάξει τον κόσμο, βήμα προς βήμα. Ξεκινώντας από μία γιγαντιαία μπαταρία στην έρημο της Νεβάδα, επενδυτές από το Τορόντο μέχρι το Τόκιο ήδη κατασκευάζουν τις νέες τεχνολογίες που θα πραγματοποιήσουν το όραμα του Musk.

Οι μπαταρίες, ιδιαίτερα αυτές που κοσμούν τα κινητά τηλέφωνα και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είναι πιθανό πως θα βρεθούν στην κορυφή της αγοράς αποθήκευσης ενέργειας αξίας 44 δισ. δολαρίων, μέχρι το 2024. Παρόλα αυτά, δεν αποτελούν το "πασπαρτού" για όλα

τα προβλήματα.

Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της εξόρυξης λιθίου έχει επιπρόσθετο το μειονέκτημα πως οι μπαταρίες αυτές χάνουν την ικανότητά τους για αποθήκευση ενέργειας όσο περνά ο χρόνος.

Οι ενεργειακές "αποθήκες" αυτές είναι πολύ σημαντικές για την επέκταση των αγορών της ηλιακής και αιολικής ενέργειας αφού κρατούν την παραγόμενη ενέργεια εύκαιρη για να χρησιμοποιηθεί αργότερα.

Ιδού τα πρότζεκτ τα οποία προετοιμάζονται για το μέλλον:

Hydropower (υδροηλεκτρισμός)

Πολύ πριν τις μπαταρίες, η ενέργεια συγκεντρωνόταν μέσα σε εργοστάσια τα οποία μετακινούσαν το νερό μέσω αντλιών σε δεξαμενή η οποία βρισκόταν ψηλότερα από την αρχική στάθμη. Από εκεί, έρεε μέσω τουρμπίνων χρησιμοποιώντας τη... βαρύτητα, παράγοντας ενέργεια όταν αυτή ήταν αναγκαία. Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, ο υδροηλεκτρισμός αποτελεί το 90% της αποθήκευσης ενέργειας στη χώρα.

Railpower

Τα τρένα αποτελούν καλή μέθοδο αποθήκευσης ενέργειας. Τον Απρίλιο, η Advanced Rail Energy Storage έλαβε το πράσινο φως από τη Νεβάδα για επένδυση σε σιδηροδρομικό πρότζεκτ ύψους 55 εκατ. δολαρίων.

Η ARES θα κατασκευάσει 6 μίλια ανηφορικού σιδηρόδρομου σε λόφο με βαρύ φορτίο. Όταν η ενέργεια είναι φθηνή, τα τρένα θα ανεβαίνουν το... λόφο. Όταν χρειάζεται ενέργεια, θα αφήνονται ελεύθερα να κυλίσουν προς τα κάτω, σε παρόμοιο τρόπο με τον υδροηλεκτρισμό.

Air Storage (αποθήκευση συμπιεσμένου αέρα)

Ο συμπιεσμένος αέρας διαχωρίζει το αέριο υπογείως έτσι ώστε αυτό να χρησιμοποιηθεί όταν και όσο χρειαστεί στο μέλλον για τη λειτουργία τουρμπίνας.

Power-to-gas (μετατροπή ενέργειας σε αέριο)

Εταιρείες όπως η Audi μελετούν τρόπους οι οποίοι μετατρέπουν την έξτρα ενέργεια σε υδρογόνο μέσω ηλεκτρόλυσης. Το υδρογόνο μπορεί να διοχετευτεί μέσα σε σύστημα αερίου, ή να "αναβαθμιστεί" σε μεθάνιο και να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικό του φυσικού αερίου.

Η Siemens, από την πλευρά της, μελετά την αλλαγή του υδρογόνου σε καθαρή αμμωνία.

Flywheels (τροχός κανονίζων την ταχύτητα)

Τα Flywheels δεν μοιάζουν με κανονικές μπαταρίες. Όπως βλέπουμε και στο διάγραμμα του Bloomberg πρόκειται για κομμάτια που αποθηκεύουν την κινητική ενέργεια με τέτοιο τρόπο που μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρισμό. Χρησιμοποιείται ενέργεια για να ξεκινήσει να "ρολάρει" η ροδέλα. Όταν υπάρχει ανάγκη ενέργειας, το flywheel ενεργοποιεί ένα δυναμό το οποίο παράγει ηλεκτρισμό.

Η Railway Technical Research Institute του Τόκιο, σχεδιάζει ένα flywheel το οποίο χρησιμοποιεί υπεραγώγιμους μαγνήτες που επιτρέπουν στη ροδέλα να γυρνά με λιγότερη τριβή, κι έτσι, λιγότερη χαμένη ενέργεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα