Γιατί πλησιάζει η απόλυτη ισοτιμία ευρώ-δολαρίου

Οι εκροές κεφαλαίων από την Ευρωζώνη έχουν φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ, γεγονός το οποίο καθιστά όλο και πιο πιθανή την επίτευξη απόλυτης ισοτιμίας (parity) μεταξύ ευρώ και δολαρίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει ανακοινώσει η ΕΚΤ και δημοσιοποιεί η «Wall Street Journal» από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Σεπτέμβριο του 2016 οι επενδυτές απέσυραν το ποσό των 497,5 δισ. ευρώ από μετοχές και ομόλογα της Ευρωζώνης και φρόντισαν να τα τοποθετήσουν σε άλλες αγορές της υφηλίου.

Παράλληλα από την αρχή του τρέχοντος

έτους οι επενδυτές πούλησαν περιουσιακά στοιχεία της Ευρωζώνης αξίας 31,3 δισ. ευρώ. Εάν προσθέσουμε αυτά τα δύο ποσά φθάνουμε στο εντυπωσιακό αποτέλεσμα συνολικών εκροών 528,8 δισ. ευρώ, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο που έχει ποτέ σημειωθεί από το 1999 έως και σήμερα.

Οι ειδικοί έχουν -όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα- την απάντηση γιατί συμβαίνει αυτή η αιμορραγία, που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η Fed προχωρά σε αυξήσεις επιτοκίων, ενώ η ΕΚΤ ούτε καν σκέφτεται μία τέτοια κίνηση, με δεδομένη τόσο την κατάσταση στην οικονομία της Ευρωζώνης όσο και τα χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού.

Ως εκ τούτου το δολάριο αποτελεί ένα νόμισμα το οποίο μπορεί να προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις και φυσικά μετατρέπεται σε πόλο έλξης για τους επενδυτές.

Ήδη σε αναλύσεις τους οι JPMorgan και Goldman Sachs έχουν εκτιμήσει ότι τα δύο νομίσματα θα φθάσουν στην απόλυτη ισοτιμία έως τα τέλη του επόμενου έτους, ενώ η Deutsche Bank είναι ακόμη πιο απαισιόδοξη καθώς «βλέπει» το ευρώ να διολισθαίνει έως και τα 0,97 δολάρια εντός του 2017.

Όπως, όμως, συμβαίνει σχεδόν πάντα στις αγορές υπάρχει και μία αντίθετη -και πιθανώς για κάποιους ακραία άποψη- την οποία εξέφρασε κορυφαίο αναλυτής της UBS σε δηλώσεις του στο CNBC. Σύμφωνα με αυτόν τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τους επενδυτές να... σορτάρουν το δολάριο, καθώς εκτιμά ότι είναι υπερτιμημένο!.

Keywords
Τυχαία Θέματα