Phoenix Capital: Ετοιμη να σκάσει βόμβα ισχυρότερη από τη Lehman

Ζοφερές προβλέψεις κάνει η Phoenix Capital, η οποία εκτιμά ότι είναι έτοιμη να εκδηλωθεί μια κρίση χειρότερη από εκείνη της Lehman Brothers που πυροδότησε την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008.

Κατά τη Phoenix πρόκειται για τη μεγαλύτερη φούσκα στην παγκόσμια οικονομική ιστορία ύψους 555 τρισ. δολαρίων, που δεν είναι άλλη από τη φούσκα των παραγώγων, την οποία, όπως επισημαίνει, έχουν δημιουργήσει κυρίως οι κεντρικές

τράπεζες αδιαφορώντας για την πραγματική οικονομία.

Το Brexit προσομοιάζει με τη Bear Stearns: μια απροσδόκητη κατάσταση που απλά οι κεντρικές τράπεζες έσπευσαν γρήγορα να «κουκουλώσουν».
Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί στην Βρετανία, όμως αυτό που έχει ξεκινήσει θα ολοκληρωθεί στις αγορές. Για 7 χρόνια, οι κεντρικές τράπεζες διατηρούσαν την ψευδαίσθηση ότι όλα είναι καλά. Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια αγορά ήδη κλονίζεται καθώς η φούσκα των ομολόγων έφθασε στο εξωφρενικό ποσό των 100 τρισ. σε μέγεθος. Από τα 100 τρισ. τα 10 τρισ. εμφανίζουν αρνητικές αποδόσεις σε ονομαστικούς όρους. Πράγματι, σε παγκόσμιο επίπεδο οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από την Εποχή του Χαλκού.

Το Brexit είναι ένα μικρό τράνταγμα σε ένα σπίτι φτιαγμένο από τραπουλόχαρτα και δεν θα είναι το τελευταίο μέρος του δράματος.
Σύντομα, άλλες χώρες της προβληματικής ευρωπεριφέρειας, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, θα απαιτήσουν να επαναδιαπραγματευθούν τα επίπεδα του χρέους τους με την ΕΕ. Σε εκείνο το σημείο το παιχνίδι τελειώνει.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι συναλλαγές σε παράγωγα που βασίζονται στις αποδόσεις των ομολόγων έχουν ξεπεράσει τα 500 τρισ. δολάρια. Αυτός είναι ο λόγος που ο βασικός στρατηγικός στόχος των κεντρικών τραπεζών μετά το 2009 είναι να αποτρέψουν με οποιαδήποτε τρόπο αναδιάρθρωση χρεών ή αθετήσεις χρέους στις αγορές ομολόγων.

Γι' αυτό και οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να διασώζουν την Ελλάδα, μια χώρα που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ της ΕΕ και όχι να αναδιαρθρώνουν επιθετικά το χρέος της.

Τώρα όμως που το Brexit είναι γεγονός, θα ξεκινήσουν νομοτελειακά και οι αναδιαρθρώσεις χρέους. Πριν το Brexit – η ΕΕ θα μπορούσε να προειδοποιήσει ότι θα χτυπήσει το παγκόσμιο σύστημα οικονομικός Αρμαγεδδώνας αν η Ευρώπη συναινέσει σε επιθετικές αναδιαρθρώσεις χρέους και haircuts. Όχι πια. Η Βρετανία άφησε την ΕΕ και ο Αρμαγεδδώνας δεν χτύπησε.

Έτσι και άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία θα αρχίσουν να απειλούν ότι θα αποχωρήσουν από την ΕΕ αν δεν υπάρξει γενναία αναδιάρθρωση χρέους. Οι αγορές παραγώγων το βλέπουν αυτό.
Αυτός είναι ο λόγος που η Deutsche Bank (DB), η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο βιβλίο παραγώγων στον κόσμο, προσπαθεί με κάθε μέσο και τρόπο να επιβιώσει. Αυτός είναι και ο οικονομικός λόγος σε γενικές γραμμές που επιχειρήσεις που διαθέτουν μεγάλα βιβλία σε παράγωγα από το 2009 τραβούν συνεχώς ανοδικά τις αγορές φουσκώνοντας τις αποτιμήσεις.

Και πάλι, όμως, εκτιμά η Phoenix, η επόμενη κρίση είναι εδώ και θα χτυπήσει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα χειρότερα από την Lehman Brothers.

Keywords
Τυχαία Θέματα