PPG: Ετοιμάζει αντιπρόταση για την Akzo Nobel

Η πρόταση ύψους 21 δισ. ευρώ για την εξαγορά της ολλανδικής εταιρείας χημικών Akzo Nobel από την αμερικανική PPG, έπεσε σε «τοίχο», καθώς αυξάνονται οι αντιδράσεις της Ολλανδίας απέναντι στις επιθετικές εξαγορές εγχώριων εταιρειών από «παίκτες» του εξωτερικού.

Ενόψει και των εκλογών τα επόμενα 24ωρα, και εν μέσω ενός κλίματος ενίσχυσης του εθνικισμού, ο πολιτικός κόσμος, από τον ΥΠΟΙΚ, Γερούν Ντάισελμπλουμ μέχρι τον υπουργό Οικονομίας,

Χενκ Καμπ και τα μέλη του Κοινοβουλίου, τάχθηκε αναφανδόν κατά του deal, λέγοντας πως θα προκαλέσει ζημιά για τη χώρα και την οικονομία της.

Η Akzo Nobel ήρθε να απαντήσει σε όλα αυτά, μέσω τουίτ στο σχετικό άρθρο του Bloomberg ότι απορρίπτει την πρόταση, με το hashtag #DutchPride (ολλανδική περηφάνια).

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, επικαλούμενο δημοσιεύματα, η PPG ετοιμάζεται να επανακάμψει με νέα πρόταση για την Akzo.

Πέραν πάντως της πολιτικής, οι ολλανδικές εταιρείες έχουν κι άλλο ένα όπλο κατά των επιθετικών εξαγορών: οργανισμούς που είναι ανεξάρτητοι μέτοχοι και που μπορούν να υψώσουν εμπόδια σε μια μη επιθυμητή προσέγγιση από κάποιον τρίτο. Τέτοιου είδους μέτοχοι έπαιξαν κομβικό ρόλο σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως με την εταιρεία τηλεφωνίας, Royal KPN και τη φαρμακευτική Mylan NV.

Αλλο ένα παράδειγμα αποφυγής εξαγοράς είναι η τράπεζα ABN Amro η οποία τελικά απέφυγε την εξαγορά της το 2007, όταν διασώθηκε με κρατικά κεφάλαια έναν χρόνο μετά μεσούσης της κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα