Το Παρίσι επενδύει €35 δισ. στα προάστια

Η γαλλική πρωτεύουσα εμφανίζεται έτοιμη για το πιο εκτεταμένο σχέδιο υποδομών από την εποχή του Georges Eugene Haussmann πριν από 150 χρόνια, μεταδίδει το Bloomberg. Στόχος να ενισχυθεί η οικονομία και η ανάπτυξη μέσω της επέκτασης της γραμμής του παρισινού μετρό.

Αυτό αναμένεται να είναι και το πιο φιλόδοξο κατασκευαστικό project εδώ και

πάνω από 1,5 αιώνα, όταν ένας νεαρός γραφειοκράτης (σσ. Haussmann) βάλθηκε να μετατρέψει το μεσαιωνικό κέντρο του Παρισιού σε μια περιοχή με μεγάλα κτήρια και λεωφόρους με ένα ιδιαίτερο στυλ που φέρει το όνομά του: πρόκειται για το στυλ Haussmannian.

To μεσαιωνικό Παρίσι πριν την παρέμβαση Haussmann

Οι γραφειοκράτες της σημερινής εποχής σκοπεύουν να «ρίξουν» πάνω από 35 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 20ετίας για την αναμόρφωση τα περίχωρα του Παρισιού εκτός των στενών ορίων του κέντρου, αλλάζοντας όλα εκείνα που ενοχλούν την Πόλη του Φωτός, αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Το σχέδιο που υπάρχει από το 2008 έχει στόχο να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη μέσω της σύνδεσης των προαστίων μεταξύ τους, αλλά και με το κέντρο της πόλης, και φαίνεται να επισπεύδονται οι σχετικές διαδικασίες τώρα που το Παρίσι φιγουράρει ως «δυνατή» εναλλακτική του Λονδίνου, καθώς η Βρετανία ετοιμάζεται να αφήσει την ΕΕ.

Το σχέδιο προβλέπει την επέκταση των μεταφορών γεγονός που θα συμβάλει και στην ανάπτυξη των γύρω περιοχών. Vinci και Bouygues θα συνεργαστούν με κοινό συμβόλαιο ύψους 968 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μέρους της νέας γραμμής του μετρό, ενώ και η Siemens, μέσω των σιδηροδρόμων και της σηματοδότησης.

Ετσι, ακόμα κι αν το Παρίσι δεν αναδειχθεί ως το «επόμενο Λονδίνο» και τη θέση του πάρουν η Φρανκφούρτη ή το Δουβλίνο, οι 12 εκατομμύρια Παριζιάνοι που ζουν ή/και εργάζονται στα περίχωρα του Παρισιού θα έχουν πολλά να κερδίσουν από το αντιστοιχεί στο 1/5 του συνολικού πληθυσμού της χώρας και στο 1/3 του ΑΕΠ. Παράλληλα, εκεί εδρεύει το 80% των εταιρειών που διαπραγματεύονται στον CAC-40.

Το σχέδιο προβλέπει την προσθήκη 200 χλμ στο παρόν δίκτυο του μετρό και 68 νέων σταθμών, σχηματίζοντας σύνδεση με 22 προάστια στον Νότο και μειώνοντας σημαντικά τις αποστάσεις από και προς πολλές πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Όσο για τη Μαρίν Λε Πεν έχει χαρακτηρίσει το εν λόγω project ως υπερβολικό βάρος για τα δημόσια οικονομικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα