Morgan Stanley: Απίθανη η επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες

Απίθανο θεωρεί η Morgan Stanley το ενδεχόμενο επιστροφής των εγχώριων ελληνικών καταθέσεων, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο επενδυτικός οίκος σε 829 Έλληνες καταναλωτές.

Σύμφωνα με την ανάλυσή της, η συντριπτική πλειοψηφία (90%) των ελληνικών καταθέσεων είναι μάλλον απίθανο να επιστρέψουν καθώς η εμπιστοσύνη στις τράπεζες παραμένει χαμηλή.

Το 62% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι δεν αισθάνεται αρκετά άνετα ώστε να καταθέσουν νέα

κεφάλαια, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σταθερά από τις τρεις τελευταίες έρευνες της τράπεζας.

Βασικό θετικό στοιχείο είναι ότι περίπου το 70% δεν σκοπεύει να αποσύρει περαιτέρω καταθέσεις, ωστόσο το 80% αυτών που έβγαλαν τα κεφάλαια όταν αισθάνθηκαν λιγότερο ήσυχοι, δεν τα έχουν επιστρέψει. Και το 93% των ερωτηθέντων, δεν σκοπεύει να το κάνει.

Παράλληλα, η ανάλυση τονίζει ότι στην Ελλάδα ελλοχεύουν ρίσκα όπως, οι χαμηλές μακροοικονομικές ελπίδες, οι πιέσεις στα έσοδα και στα δημόσια οικονομικά και οι ανησυχίες για το χρέος.

Την ίδια στιγμή, η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι προέβλεπαν οι προηγούμενες έρευνες, και τώρα περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων στην έρευνα βλέπουν ακόμη περισσότερη επιβράδυνση μπροστά μας.

Σχεδόν τα δύο τρίτα έχουν λίγα λεφτά στο τέλος του μήνα και αφού πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και περίπου το 10% στηρίζεται σε χρηματοδότηση για να καλύψει τους λογαριασμούς. Επιπλέον, οι ελπίδες από το μακροοικονομικό μέτωπο είναι χαμηλές. Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη, οι επιδράσεις της κυβερνητικής πολιτικής στα έσοδα, και οι προοπτικές για τις θέσεις εργασίας, είναι βασικές ανησυχίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα