Η Κίνα προσπαθεί να προσελκύσει το ΙΡΟ της Aramco στο Χονγκ Κονγκ

Οι Κινέζοι ρυθμιστές πρότειναν την εισαγωγή της Saudi Arabian Oil Co σε δύο χρηματιστήρια, αυτά του Hong Kong και της Σαουδικής Αραβίας, με αντίτιμο τις επενδύσεις από κινεζικά funds, σύμφωνα με πηγές.

Η πρόταση έγινε μέσα στο 2016, ενώ δεν έχουν παρθεί ακόμη αποφάσεις, όπως αναφέρθηκε. Η πετρελαιοπαραγωγός, γνωστή και ως Aramco, ανέφερε τον Ιανουάριο πως η αρχική δημόσια προσφορά

(ΙΡΟ) της οντότητάς ή μέρους της μπορεί να την μετατρέψει σε μία εκ των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο.

Μία από τις επιλογές της Aramco είναι ένα ΙΡΟ ως μέρος του σχεδίου του επαναπροσδιορισμού των υπηρεσιών αγωγών και διυλιστηρίων της η οποία μπορεί να εκτιμηθεί πάνω από τα 90 δισ. δολάρια και να συγκεντρώσουν 5 με 10 δισ. δολάρια. Η εταιρεία έχει το δικαίωμα και μπορεί να διαλέξει μόνο τη Σ. Αραβία ως τη μόνη αγορά στην οποία θα προσφερθεί.

Η Aramco αποτελεί κύριο στρατηγικό σημείο για την Κίνα. Η Σ. Αραβία αποτελεί το 16% του εισαγόμενου πετρελαίου στην Κίνα, αποτελώντας τη μεγαλύτερη πάροχο το 2014. Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping επισκέφτηκε το Ριάντ τον Ιανουάριο, στο πρώτο του ταξίδι στη Μ. Ανατολή από τι στιγμή που ανήλθε στην εξουσία.

Εάν το Hong Kong "κερδίσει" το ΙΡΟ της Aramco, θα αποτελέσει μεγάλο πλεονέκτημα για την ολοένα και πιο δημοφιλή αγορά. Η συγκεκριμένη αγορά είχε 34 δισ. δολάρια σε ΙΡΟ πέρυσι, ξεπερνώντας τα 30 δισ. δολάρια των ΗΠΑ, η οποία έχει συνήθως και τα περισσότερα ΙΡΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα