Moody's: Πώς η άνοδος στις τιμές ακινήτων θα βοηθήσει τις τράπεζες με τα «κόκκινα» δάνεια

Οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ήπιο ρυθμό τους επόμενους 12-18 μήνες, αναφέρει η Moody's σε έκθεσή της, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι πιστωτικά θετικό (credit positive) για τις τράπεζες, καλυμμένα ομόλογα και τα τα στεγαστικά ενυπόθηκα δάνεια (RMBS).

Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει στην ανάλυσή του πως οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 1,5% το 2018, καταγράφοντας την πρώτη ετήσια άνοδο την τελευταία 10ετία, κυρίως λόγω του βελτιωμένου μακροοικονομικού περιβάλλοντος

και των υψηλών ξένων επενδύσεων στον τομέα των κατοικιών στην Ελλάδα.

«Εκτιμούμε ότι οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ήπιο ρυθμό τους επόμενους 12-18 μήνες, κάτι που θα αποτελέσει καλή είδηση για τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα, τα RMBS και τις τράπεζες», τονίζεται στην έκθεση.

Η Moody's αναμένει ότι οι τιμές των κατοικιών θα αυξηθούν με μέτριο ρυθμό, δεδομένων των υψηλών φόρων ιδιοκτησίας, του φθίνοντος πληθυσμού, των υψηλών επιτοκίων για νέες υποθήκες και της περιορισμένης επέκτασης των στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες.

Η άνοδος των τιμών των κατοικιών θα περιορίσει τις απώλειες σε στεγαστικά δάνεια που υποστηρίζουν καλυμμένα ομόλογα και RMBS, εάν οι δανειολήπτες χρεοκοπήσουν και τα ακίνητα πρέπει να πωληθούν για την ανάκτηση του απλήρωτου χρέους.

Οι υψηλότερες τιμές θα μειώσουν επίσης τους δείκτες δανείων προς αξία (LTV) για τις εκκρεμείς υποθήκες, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο αθέτησης.

Ο αντιπρόεδρος της Moody's Νώντας Νικολαΐδης είπε ότι η αύξηση στις τιμές των ακινήτων θα ενισχύσει τις προσπάθειες των τραπεζών για μείωση των «κόκκινων» δανείων, καθιστώντας ευκολότερη την πώληση χαρτοφυλακίων με «κόκκινα» στεγαστικά. Επίσης, θα αυξηθούν τα κίνητρα για τους δανειολήπτες να ρυθμίσουν και να καταστήσουν ενήμερα τα δάνειά τους, δεδομένης της υψηλότερης αξίας της ιδιοκτησίας τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Moodys, Πώς,Moodys, pos