"Mαντική" προσπάθεια για φούσκες στην αγορά της Δανίας κάνει αναλυτής της Nordea

"Στερνή μου γνώση να σ'είχα πρώτα". Θα μπορούσε να είναι και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα λαϊκής ρήσης για τις επενδυτικές "φούσκες", αφού συνήθως... μετά το pop δεν έχει stop. Πέρα από τα λογοπαίγνια και τις ρήσεις, όμως, όταν η οικονομία που επηρεάζεται από τη φούσκα έχει το μεγαλύτερη χρέος νοικοκυριών στον κόσμο, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Στη Δανία, οι δανειολήπτες, κατά μέσο όρο, χρωστούν στις τράπεζες

ποσό τριπλάσιο από τα διαθέσιμα εισοδήματά τους, κάτι που αποτελεί και ρεκόρ του ΟΟΣΑ. Η χώρα πρόσφατα τελείωσε τον κύκλο ανάπτυξης-σκασίματος (boom-bust) της φούσκας αυτής μεταξύ 2006-2008, κάτι που οδήγησε και στην μεγαλύτερη οικονομική κρίση της χώρας εδώ και μία γενιά. Τώρα, οι τιμές στην Κοπεγχάγη είναι πιο ψηλές από τις ανάλογες κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ανάπτυξης. Η Nordea, η μεγαλύτερη σκανδιναβική τράπεζα, προειδοποιεί πως αυτό μπορεί να είναι και σημάδι της επόμενης φούσκας.

Τα assets των νοικοκυριών της Δανίας έχουν -ακόμη- μεγαλύτερη αξία από το χρέος τους. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Helge Pedersen της προαναφερθείσας τράπεζας, "οι τιμές των assets μπορεί να πέσουν απότομα και το χρέος, ιδιαίτερα εάν έχει ληφθεί με μεταβλητούς όρους, μπορεί να αποβεί μή εξυπηρετούμενο εάν αυξηθούν τα επιτόκια". Προσέθεσε, επίσης, πως "Φοβάμαι πως μπορεί να υπάρξουν προβλήματα ρευστότητας".

Μέχρι τώρα, πάντως, δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις πως η αγορά ακινήτων καταλαγιάζει. Οι τιμές των διαμερισμάτων βρίσκονται 7,4% πάνω από τις ανάλογες του ζενίθ του 2006, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Υπάρχει, μάλιστα, και πίεση στην αγορά εργασία, αφού χαρακτηρίζεται από τη χαμηλότερη προσφορά εργασίας από το 2007, σύμφωνα με τη Nykredit.

O Pedersen, πάντως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπενθυμίζοντας πως "τα νοικοκυριά της Δανίας είναι μεταξύ των χειρότερα υπερχρεωμένων νοικοκυριών στον κόσμο. Είναι, επίσης, πολύ δύσκολο να προβλέψουμε μία φούσκα. Γι αυτό και είναι πολύ σημαντικό να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου τώρα, για καλό και για κακό".

Keywords
Τυχαία Θέματα