La Stampa: Ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ απειλεί με παραίτηση λόγω διαφωνιών για τον προϋπολογισμό

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζιοβάνι Τρία, απειλεί την κυβέρνηση με παραίτηση, λόγω διαφωνιών που έχει σχετικά με τον προϋπολογισμό. Αυτό αναφέρει πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας La Stampa, που επισημαίνει πως ο Τρία διατύπωσε την πρόθεσή του αυτή σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τόσο τον περασμένο Ιούλιο όσο και πριν από 10 ημέρες αλλά ακόμα και χθες ο Tria δέχθηκε σφοδρά πυρά από τον Λουίτζο Ντι Μάιο και από το Κίνημα των 5 Αστέρων ότι αν δεν δοθούν τα αναγκαία κονδύλια στο πλαίσιο

του προϋπολογισμού του 2019 προκειμένου να υλοποιηθεί η βασική τους προεκλογική δέσμευση για το «εισόδημα των πολιτών», θα πρέπει να παραιτηθεί.

Τώρα όμως είναι η πρώτη φορά που η απειλή για παραίτηση έρχεται από τον ίδιο τον Τρία, ο οποίος είπε στον πρωθυπουργό ότι θα παραιτηθεί αν δεν υπάρξουν συναινέσεις ως προς τα όρια που έχει ο προϋπολογισμός του 2019 μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.
Ο Τρία υποστηρίζει πως ο προϋπολογισμός του 2019 θα πρέπει να προβλέπει έλλειμμα της τάξης του 1,5% με 1,8% του ΑΕΠ, πολύ κάτω δηλαδή από το όριο του 3% που ζητά η ΕΕ από την Ιταλία προκειμένου να χρηματοδοτεί κανονικά το δημόσιο χρέος της.

Οι Σαλβίνι και Ντι Μάιο, μετά τις απειλές τους και τις πλουσιοπάροχες προεκλογικές τους δεσμεύσεις, υπαναχώρησαν και διεμήνυσαν πως η Ιταλία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ, ότι δεν θα ξεπεράσει σε καμία περίπτωση το 3% αλλά την ίδια στιγμή πιέζουν έτσι ώστε το έλλειμμα να διαμορφωθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 3% και σε κάθε περίπτωση πολύ πάνω από το όριο που βάζει ο Τρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα