Ένα ιπτάμενο παλάτι $400 εκατ. για τον «σουλτάνο» Ερντογάν

Πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε μια πολυτελή νέα προσθήκη στον τουρκικό αεροπορικό στόλο, με τη... βοήθεια του Κατάρ.

Το VIP μοντέλο 747-8 έφτασε στην Κωνσταντινούπολη το πρωί της Τετάρτης και αυτή η νέα πολυτελής άφιξη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους του αντιπολιτευόμενου

Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που παρομοίασε – όχι άδικα - το αεροσκάφος των 400 εκατομμυρίων δολαρίων, με τα επτά υπνοδωμάτια, την κλινική και τις δύο αίθουσες δεξιώσεων με «Ιπτάμενο παλάτι».

«Το προεδρικό μέγαρο καλεί τους κατοίκους της Τουρκίας να σφίγγουν το ζωνάρι σχεδόν καθημερινά. Όμως οι ίδιοι άνθρωποι που ζητούν μέτρα λιτότητας δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την πολυτέλεια », δήλωσε ο αντιπρόεδρος του CHP , Gamze Taşcıer σε γραπτή αίτηση που διαβιβάστηκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Fuat Oktay.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο καλοκαίρι ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ και γαμπρός του Ερντογάν, Berat Albayrak , ανακοίνωσε μέτρα εξοικονόμησης που θα εφαρμοστούν στη μακρά λίστα των κρατικών οχημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται από δημόσιους υπαλλήλους.

Το αεροσκάφος VIP 747-8 έρχεται τώρα να προστεθεί δίπλα στα άλλα 11 κυβερνητικά αεροσκάφη, με τον στόλο να συμπληρώνεται και από τρία ελικόπτερα.
Ένα εξ αυτών των αεροσκαφών, ένα Airbus A340, ανήκε στο παρελθόν στον Τυνήσιο δικτάτορα Zine El Abidine Ben Ali και εξαγοράστηκε από την Τουρκία έναντι 78 εκατ. δολ. το 2016.

Ενώ η άφιξη του αεριωθούμενου αεροπλάνου προκάλεσε τις επικρίσεις για τις δαπάνες της κυβέρνησης, υπάρχουν αναφορές ότι δόθηκε ως δώρο στον Ερντογάν από τον Σεΐχη του Κατάρ Amir Tamim bin Hamad al Thani.

Το τουρκικό ειδησεογραφικό site Kokpit.aero αναφέρει ότι σκοπός του Σεΐχη ήταν με το δώρο αυτό να δείξει την «αγάπη του για τον Ερντογάν και την εμπιστοσύνη στην Τουρκία», αφού ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε ενδιαφέρον για το αεροσκάφος, το οποίο ήταν σε πώληση έναντι περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων μόλις τρία χρόνια μετά την παράδοσή του στο Κατάρ το 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα