Μητσοτάκης: Στόχος η αυτοδυναμία - Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη

Στις 21 Αυγούστου τελείωσε η τρίτη σύμβαση χρηματοδότησης για να αποκατασταθεί η δυνατότητα της χώρας να δανείζεται από τις αγορές. Η Ελλάδα όμως δεν ξέφυγε από το 4ο μνημόνιο και την αυστηρή επιτροπεία. Σήμερα η Ελλάδα είναι εκτός αγορών. Όσο δεν βγαίνουμε στις αγορές είμαστε δέσμιοι, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεχόμενος τα ερωτήματα των δημοσιογράφων και επιτέθηκε κατά του

πρωθυπουργού: «Ο κ.Τσίπρας είπε ότι δεν τον νοιάζει. Τεράστιο σφάλμα».

Για το κόστος δανεισμού

Όπως είπε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, πρώτο του μέλημα, εάν τον εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός είναι η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας.

«Εάν αυτό δεν γίνει όταν τελειώσει το μαξιλάρι ρευστότητας η χώρα θα είναι απόλυτα εκτεθειμένη στις ορέξεις των αγορών. Η Ελλάδα βγαίνει από το τρίτο πρόγραμμα με αυστηρά πρωτογενή πλεονάσματα, προψηφισμένα μέτρα και αυστηρό καθεστώς επιτροπείας. Αυτό ονομάζουμε τέταρτο μνημόνιο», τόνισε, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στη στάση των πιστωτών, δεσμευόμενος ότι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για την κυβέρνησή του θα είναι η μείωση φόρων και εισφορών..

Απαντώντας στον δημοσιογράφο της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, Γρηγόρη Τζιοβάρα, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας μοιράζει φτώχεια με επιδόματα, εμείς μειώνουμε φόρους κι συμμαζεύουμε το κράτος. Βάζουμε φιλόδοξους στόχους: ανάπτυξη 4% και 700 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».

Όπως είπε, ο κ. Τσίπρας είναι συνεπής: εδώ και 3,5 χρόνια υπερφορολογεί την παραγωγική ομάδα και μεγαλώνει το κράτος. Εμείς θέλουμε να μειώσουμε ασφαλιστικες εισφορές και να μειώσουμε το κράτος.

Για τα μέτρα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα σημείωσε ότι: ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ένα μενού μέτρων για τα οποία συμφώνησε με τους δανειστές μόνο την κοστολόγηση. «Κρατήστε λοιπόν, μικρό καλάθι».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα ψηφίσει τις ελαφρύνσεις που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση δήλωσε πως θα περιμένει να δει τι θα έρθει στη Βουλή. Θα ψηφίσουμε μόνο τα μέτρα που αντέγραψε από εμάς ο κ. Τσίπρας. Δεν έχουμε λόγο να μην το κάνουμε.

«Αν ερμήνευσα καλά τον κο Τσακαλώτο κατάλαβα ότι από το μενού των μέτρων έχει συμφωνηθεί μόνο η κοστολόγηση με τους δανειστές», σημείωσε για να προσθέσει ότι «μέτρα που θα είναι ευθυγραμμισμένα στη δική μας λογική δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε», δίνοντας ως παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο είπε, αναφερόμενος στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, ότι «Ο κ. Τσίπρας απλά αντιγράφει».

Για τον ΕΝΦΙΑ και τους δήμους

Εμείς θέλουμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ να την επικαρπωθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες. «Εμείς για τον ΕΝΦΙΑ έχουμε πει εδώ και δυο χρόνια ότι θέλουμε να μειώσουμε τη συνολική επιβάρυνση κατά 30%, να εισπράττουμε περίπου 2 δισ. αντί για 2,8 δισ. Που εισπράττουμε σήμερα. Θέλουμε το όφελος να το καρπωθούν όλοι οι πολίτες και οι πιο αδύναμοι αλλά και η μεσαία τάξη. Εγώ δεν βλέπω πελάτες, βλέπω πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη χθεσινή εξαγγελία του περί μεταφοράς της ευθύνης του ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό κράτος στους δήμους ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: από το 2021 το πόσο υψηλός ή χαμηλός θα είναι ο ΕΝΦΙΑ θα καθορίζεται από τους Δήμους. Εάν κάποιος Δήμος θέλει να αυξήσει τον φόρο για να προσφέρει περισσότερα στους πολίτες του θα έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Αλλά θα λογοδοτεί στους Πολίτες του. Θα πρέπει να περάσουμε περισσότερες αρμοδιότητες, φόρους αλλά και υποχρεώσεις στους Δήμους. Για αυτό και ορίζω ότι θα χρειαστούμε μια διετή περίοδο προσαρμογής.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών

Για τη συφωνία των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Στη νέα έκδοση λεξικού του κ. Μπαμπινιώτη δίπλα στη λέξη λαϊκισμός θα υπάρχει η εικόνα του κ. Τσίπρα. Όχι η δική μου. Τσάμπα μάγκας είναι ο κ. Καμμένος ο οποίος λέει ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία ενώ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση που τη ψηφίζει. Είπα στους πολίτες ότι η συμφωνία παράγει αποτελέσματα από τη στιγμή της υπογραφής της και το βλέπουμε από όσα λέει ο σκοπιανός πρωθυπουργός, τόνισε. Επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία.

Ειδικά για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος δήλωσε κατηγορηματικά: εκλογές το συντομότερο δυνατόν.

Για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου

Η κυβέρνηση ψήφισε τη μείωση των συντάξεων αλλά είναι αχρείαστο μέτρο, τίμημα της αναξιοπιστίας Τσίπρα. Εκανε λόγο για κοροϊδία της κυβέρνησης. «Μακάρι να μην εφαρμοστεί. Το ίδιο ισχύει για το αφορολόγητο που είναι ψηφισμένο μετρό. Γι’ αυτό λέω να μειωθεί ο πρώτος συντελεστής στο 9% αντί 22%», τόνισε.

Για την ασφάλεια

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα ζητήματα ασφάλειας και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενότητας της κοινωνίας απέναντι στον διχασμό που προωθεί η κυβέρνηση.

«Ζούμε κάτι πολύ χειρότερο απ' ότι ζήσαμε τη δεκαετία του 80'» συνέχισε και μίλησε για στοχοποίηση του πολιτικού αντιπάλου. «Η εντύπωση πως κάποιοι κυβερνούν μόνο για όσους θεωρούν κομματικούς πελάτες, σπάει το κοινωνικό συμβόλαιο. Ο κ. Τσίπρας κάνει μεγάλη ζημιά στη χώρα και προκαλεί και οικονομική αστάθεια. Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων».

Για τον ΟΑΣΘ

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για τραγική κατάσταση με την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ. «Είχαμε προειδοποιήσει ότι όπως έγινε η κρατικοποίηση θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε. Και δεν αποκλείεται το σύστημα αυτό να καταρρεύσει τους επόμενους μήνες. Αυτή τη στιγμή χωρίς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως και τα ΚΤΕΛ, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υπάρξει λύση. Είναι θέμα κατεπείγουσας προτεραιότητας για μένα», τόνισε.

Για το κόστος των φοροελαφρύνσεων

Για το κόστος των φοροελαφρύνσεων ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι συνδυάζεται με τη μείωση των δαπανών του κράτους. Ως παράδειγμα έφερε την έκπτωση για την αναβάθμιση των σπιτιών, που θα φέρει εισοδήματα σε όσους θα κάνουν τις εργασίες και νέα έσοδα στο κράτος.

Ένα μεγάλο κομμάτι του προγράμματός μας είναι αυστηρότητα κοστολογημένο,είπε, ενώ υπάρχει ένα κομμάτι που στηρίζεται στην κοινή λογική. Δίνω μεγάλη έμφαση στη βελτίωση της φορολογικής συνείδησης των συμπολιτών μας, σημείωσε και συμπλήρωσε πως έχει γίνει καλή δουλειά στην ΑΑΔΕ.

Παράλληλα, τόνισε: Έχω δεσμευτεί για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση γιατί το έχουμε ξανακάνει. Και είχε αποδώσει.

Για τη στάση των δανειστών

Οι θεσμοί συμφώνησαν σε ένα λάθος μίγμα πολιτικής, επανέλαβε ο αρχηγός της ΝΔ. Μπορούμε να πείσουμε για την πολιτική μας. Η μείωση φόρων και εισφορών είναι αδιαπραγμάτευση για τη ΝΔ. Δεν μπορεί να ανακάμψει αλλιώς η οικονομία. Για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών όμως πρέπει να είμαστε πειστικοί και στις μεταρρυθμίσεις.

Όπως είπε οι θεσμοί στρουθοκαμήλιζαν όταν η κυβέρνηση ξήλωνε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Την ώρα που αυξάνει το μέγεθος του κράτους και ξηλώνεται η μεταρρύθμιση στην παιδεία δεν είπαν τίποτα. Και πρόσθεσε: Παρουσίασα ένα σχέδιο και προέταξα στρατηγικούς στόχους συμπόρευσης δυνάμεων που δεν εντάσσονται μόνο στη Ν.Δ. Δεν αποδέχομαι κοινωνία που η μεσαία τάξη συμπιέζεται προς τα κάτω. Δεν υπάρχει καμία αίσθηση προόδου για αυτήν. Να δούμε τελικά τι είναι προοδευτικό. Γιατί δεν είναι προοδευτικό να έχουμε πρότυπα σχολεία και γιατί είναι συντηρητικό να λέμε ότι θέλουμε ασφάλεια για όλους.

Για τις επικουρικές συντάξεις

«Η κυβέρνηση βάζει το κεφάλι στην άμμο» είπε για το ασφαλιστικό και υπερασπίστηκε την πρότασή του για ατομικό λογαριασμό των νέων εργαζομένων για την επικουρική σύνταξη. «Οι νυν εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα εξασφαλιστούν με μεταβατικές διατάξεις χρηματοδότησης» δεσμεύτηκε. «Η κυβέρνηση κυβερνά τέσσερα χρόνια και έχει μητρώο πεπραγμένων και κανείς δεν ξεχνά τη δήλωση Τσίπρα πως η λύση στο ασφαλιστικό είναι να πεθάνουν όλοι οι συνταξιούχοι άνω των 70 ετών».

Πώς θα δομηθεί το υπουργικό συμβούλιο μιας κυβέρνησης της ΝΔ

Ο πήχης είναι ψηλά. Δουλειά μου είναι να μπει ο πήχης ψηλά. Εκτιμώ και τη νεότητα και την εμπειρία. Στα ζητήματα ηθικής τάξης όμως δεν χωράει καμία έκπτωση, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση

Δεν τίθεται θέμα Δημοψηφίσματος για Συνταγματική Αναθεώρηση, είναι εντελώς αντισυνταγματικό, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Είχα πει στον κ. Τσίπρα ψηφίζω εγώ τα άρθρα που θες εσύ να αναθεωρηθούν και εσύ αυτά που θέλω εγώ. Απάντηση δεν πήρα ποτέ. Η ΝΔ δεν θα συναινέσει, αν σημαντικά άρθρα όπως το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν κριθούν αναθεωρητέα. Δεν θα επιτρέψω να περιμένει η χώρα 30 χρόνια για ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αν υπάρξει κοινός τόπος για τολμηρή αναθεώρηση «εδώ είμαστε».

Τα σενάρια για μεγάλο συνασπισμό

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμφωνήσω σε μεγάλο συνασπισμό που θα περιλαμβάνει το ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Και αυτοδύναμος θα επιδιώξω ευρύτερες συγκλίσεις. Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και δεν θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική. Είμαι βέβαιος ότι την επόμενη ημέρα των εκλογών θα υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης σε Κυβέρνηση που δεν θα περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για την τραγωδία στο Μάτι

«Η κυβέρνηση δεν έδειξε απλά ανικανότητα, αλλά κυνισμό» τόνισε για την τραγωδία στο Μάτι και επανέλαβε το ερώτημα: Γνώριζε ή δεν γνώριζε ο πρωθυπουργός για τους νεκρούς στην περίφημη σύσκεψη στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής. «Αν γνώριζε είναι υποκριτής. Αν δεν γνώριζε είναι ανίκανος». Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για ένα νέο πλαίσιο πολιτικής προστασίας και αναφέρθηκε στο πόρισμα Συνολάκη και στις κυβερνητικές αντιδράσεις:

«Το έκανε με απόλυτη τεχνοκρατική επάρκεια και δέχθηκε χυδαίες επιθέσεις από το συνήθη ύποπτο, όχι για το τι είπε, αλλά για το ποιος είναι. Αυτό που έκανε ο κ. Πολλάκης, να βγάλει στο διαδίκτυο τη διεύθυνση του κ. Συνολάκη δεν είναι απλά ακροδεξιό, είναι φασιστικό».

«Έχω παρουσιάσει τις σκέψεις μας για ένα νέο πλαίσιο πολιτικής προστασίας που θα αντιμετωπίζει τις φυσικές καταστροφές με άλλη λογική. Φυσικές καταστροφές θα έχουμε και θα έχουμε δυστυχώς φοβάμαι και λόγω της κλιματικής αλλαγής με αυξανόμενο ρυθμό. Δεν έχουμε άλλοθι να μην είμαστε προετοιμασμένοι σε αυτό το αντικείμενο. Η ουσία είναι πολύ απλή: αν είχε δοθεί εντολή εκκένωσης θα είχαν σωθεί ζωής», τόνισε.

Εξεταστικές επιτροπές για τα πεπραγμένα ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει με πολλούς τρόπους ότι δεν έχει κανένα ηθικό πλεονάκτημα. Ένας δημόσιος άνδρας πρέπει να λέει την αλήθεια. Ο κ. Τσίπρας έχει αποτύχει οικτρά. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Την επόμενη μέρα δε θα υπάρχουν τηλέφωνα από δικούς μου υπουργούς σε δικαστές για να ανοίγουν υποθέσεις».

Ανακοίνωσε, όμως, εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο Τσίπρα, ώστε να μάθουμε πόση ζημιά έγινε στη χώρα. «Άσχετος ή ψεύτης» ήταν το ερώτημα που έθεσε σχετικά με τις τραπεζικές μετοχές του δημοσίου που έχασαν την αξία τους.

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και κίνδυνος «δεξιάς παρένθεσης»

Ερωτηθείς για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε πως πριν από την προεδρική εκλογή του 2020 θα έχει ήδη αλλάξει ο εκλογικός νόμος, αλλά, όπως είπε, «είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει πλειοψηφία για την προεδρική εκλογή».

Για τη Δημόσια Διοίκηση

Η αξιολόγηση δεν ισοδυναμεί με απόλυση, αλλά με βελτίωση της παραγωγικότητας, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης . Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Ούτε θα προσλαμβάνεται ένας για κάθε αποχώρηση - θα θέσουμε αυστηρότερα πλαίσια. Το όραμά μου για την Δημόσια Διοίκηση είναι πολύ φιλόδοξο. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους δημοσίους υπαλλήλους.

Όταν ήμουν στο υπουργείο τους εμπιστεύτηκα σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Και σας βεβαιώ ότι βρήκα υπαλλήλους που θα τους ζήλευε οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία. Η αξιολόγηση δεν θα σημαίνει απόλυση αλλά είναι απαραίτητο να μπορεί να γίνει παρατήρηση σε έναν υπάλληλο που υστερεί από τον προϊστάμενό του.
Για το θέμα των προσλήψεων εξήγησε ότι θα μπουν προτεραιότητες για το πού υπάρχουν πραγματικές ανάγκες στο Δημόσιο. Όπως το προσωπικό στον τομέα της υγείας. Δεν πρέπει να προσλαμβάνουμε για να εξυπηρετήσουμε κομματικές ανάγκες.

Αναφέρθηκε και στο σχέδιό του για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης. Μία δουλειά που θα αναλάβει υπουργός Επικρατείας δίπλα στον πρωθυπουργό.

Για τους συμβασιούχους

«Όταν υπογράφει κανείς σύμβαση ορισμένου χρόνου, υπογράφει σύμβαση ορισμένου χρόνου» τόνισε «και όταν λήξει η σύμβαση απλά λήγει η σύμβαση, δεν απολύεται». Άφησε, όμως, ένα παράθυρο για μόνιμες προσλήψεις όπου εξυπηρετούνται πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αλλά όχι για μετατροπή των συμβάσεων, καθώς απαγορεύεται από το Σϋνταγμα.

Ιδιωτικό χρέος – Ρύθμιση 120 δόσεων

Η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να εστιάσει στις οφειλές που είναι εισπράξιμες, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των 120 δόσεων που εξήγγειλε κατά τη χθεσινή του ομιλία, ανέφερε πως δεν αφορά μόνο αυτούς που χρωστούν έως 3.000 ευρώ. Τέσσερις στους πέντε χρωστάνε λιγότερα από 3.000 ευρώ γιατί δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτό το ποσό.

Όπως είπε, μια τολμηρή ρύθμιση με ελάχιστο όριο 20 ευρώ θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτούς που χρωστούν αυτά τα ποσά να ρυθμίσουν τις παλιές αλλά να είναι εντάξει και στις τρέχουσες οφειλές.

Το ιδιωτικό χρέος είναι το μεγάλο πρόβλημα κάτω από το χαλί, έχει ξεπεράσει τα 130 δισ. Η αύξηση αφορά την τελευταία 3ετία, κρύβεται στην αύξηση και την υπερφορολόγηση που εφάρμοσε η παρούσα κυβέρνηση.

Στήριξη συγκεκριμένων συνδυασμών στις περιφερειακές εκλογές

Υπέρ της εκλογής ευρωβουλευτών με σταυρό, τάχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας επίσης ότι «στις περιφερειακές εκλογές η ΝΔ θα στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα και συνδυασμούς. Δεν υπάρχει η ίδια ανάγκη στις εκλογές πρώτου βαθμού. Θα δούμε τι θα κάνουμε στους μεγάλους δήμους».

Για το προσφυγικό

«Αυτό που συμβαίνει στη Μόρια είναι απαράδεκτο, είναι η απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής από μια δήθεν αριστερή κυβέρνηση», δήλωσε. Όταν έχουν έρθει στη χώρα τόσα χρήματα και φτάνει ο ΟΗΕ να λέει ότι ούτε στην Αφρική δεν υπάρχουν τέτοια κέντρα η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά το προσφυγικό σημείωσε ότι η χώρα είναι εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης και η συζήτηση για ασφαλή σύνορα γίνεται παντού στην Ευρώπη. Ο μόνος που δεν μιλά γι' αυτό είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τη ΔΕΗ

Η ΔΕΗ είπε χρειάζεται στρατηγικό επενδυτή και τεχνοκρατικό μάνατζμεντ. Αναφερόμενος στο θέμα της διασύνδεσης της Κρήτης σημείωσε πως είναι ακόμη μια μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης, διότι από το 2019 και μετά θα τρέχουν πολύ αυστηρά πρόστιμα από την Κομισιόν.

Δεν υπάρχουν ακροδεξιοί στη ΝΔ

Δεν υπάρχουν ακροδεξιοί στη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο, είπε ο Κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι υπάρχει υπουργός της κυβέρνησης που η συμπεριφορά του είναι φασιστική. «Δεν έχουμε κανέναν κοινό με τον κ. Σαλβίνι», σημείωσε.

Για τον Κουφοντίνα

Ερωτηθείς σχετικά με τις άδειες που δίνονται στον βαρυποινίτη Δημήτρη Κουφοντίνα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το ζήτημα δεν αφορά μόνο τον Κουφοντίνα. Αλλά είναι 11 φορές καταδικασμένος για στυγνές δολοφονίες, δεν ζήτησε συγγνώμη και είναι καθοδηγητής τρομοκρατών. Την επόμενη ημέρα, δεν θα μπορεί να βγαίνει ο κάθε Κουφοντίνας από τις φυλακές όποτε το θέλει.

Keywords
μητσοτακης, χωρα, μεινει, απολυσεις στο δημοσιο, πρωτο θεμα, εκλογικός νόμος, αλέξης τσίπρας, ελλαδα, μνημονιο, τσιπρας, ΔΕΘ, θεμα, νεα δημοκρατια, επιδοματα, βουλη, ενφια, νέα, καμμενος, δημοψηφισμα 2015, εκλογες, μετρο, οασθ, συμμετοχή, κτελ, λύση, ΦΠΑ, σχολεια, πήχης, θες, συριζα, τροικα, εταιρεία, σημαίνει, συμβασιουχοι, χρεος, οηε, δεη, κρητη, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, σταση εργασιας, αυξηση φπα, κλειστα σχολεια, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αξια, συνταγμα, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, μνημονιο 2, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, νεκρος συνταγμα, μνημονιο 3, ογα επιδοματα, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, εκλογικός νόμος, αποτελεσματα, μιλα, ψηφος εμπιστοσυνης, φπα στην εστιαση, το θεμα, αφρικη, αφορολογητο, δουλεια, θεμα, οασθ, οηε, οικονομια, πλαισιο, πρωτο θεμα, προγραμμα, φτωχεια, ωρα, αυξηση, αρθρα, αρθρο, απλα, ασφαλιστικο, βγαινει, γινει, γινεται, διευθυνση, δυνατοτητα, δημος, δημοσιο, δυστυχως, δηλωση, διοικηση, δικη, δοθει, δολοφονιες, δωσει, διαδικτυο, εγινε, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εστιαση, εταιρεία, ευθυνη, ευρωπη, ζημια, ζωης, ιδια, ιδιο, η δικη, ισχυει, θες, ιδιωτικα πανεπιστημια, ηθικο, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, λαθος, λύση, λογο, ματι, μιγμα, μηνες, μειωση, μικρο, μορια, ομαδα, οραμα, ουσια, οφελος, πήχης, προβληματα, προσληψεις, ρυθμιση, συγκεκριμενα, συζητηση, συνταξη, συμμετοχή, σκεψεις, σχεδιο, τι ειναι, τριτη, φτανει, φορολογικη, ψηφιακο, αγορες, ασφαλεια, εξεταστικη, εμφαση, φυλακες, ιδιαιτερα, υπουργειο, κομματι, σημαίνει, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα