Ifo: Μικρή επιδείνωση στον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος τον Σεπτέμβριο

Λιγότερο του αναμενόμενου επιδεινώθηκε ο γερμανικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo για τον Σεπτέμβριο, σε μια ένδειξη ότι τα στελέχη των επιχειρήσεων είναι λιγότερο αισιόδοξοι για τις αναπτυξιακές προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Το οικονομικό ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στις 103,7 μονάδες έναντι της αναθεωρημένης μέτρησης των 103,9 μονάδων έναν μήνα πριν.

Η πρόβλεψη του Reuters έκανε λόγο για 103,2 μονάδες.

«Παρά την αβεβαιότητα για την ανάπτυξη, η γερμανική οικονομία παραμένει ισχυρή», ανέφερε ο επικεφαλής του Ifo, Clemens Fuest.

Παρ' όλ' αυτά, ο υποδείκτης για την τρέχουσα κατάσταση στις επιχειρήσεις παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο, ενώ οι επιχειρήσεις μείωσαν μόνο οριακά τις προσδοκίες τους.

Βασική αιτία για την υποχώρηση του δείκτη Ifo ήταν η πτώση της εμπιστοσύνης τον τομέα μεταποίησης, ενώ βελτιωμένη ήταν η εικόνα σε λιανεμπόριο και υπηρεσίες.

Στις κατασκευές, το επιχειρηματικό κλίμα έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό, λόγω του σταθερού ρυθμού των παραγγελιών.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας, Peter Altmaier, έχει αναφέρει πως αναμένει ανάπτυξη περί το 2% για φέτος, λιγότερο δηλαδή από την πρόβλεψη της κυβέρνησης για 2,3% αλλά και την εποχικά προσαρμοσμένη ανάπτυξη 2,5% που επιτεύχθηκε πέρυσι.

Το αναπτυξιακό outlook της Γερμανίας σκιάζεται από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας αλλά και από το αβέβαιο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων Βρετανίας – ΕΕ για το Brexit.

Keywords
Τυχαία Θέματα