«Μπάσιμο» της Siemens στην ενεργειακή αναδόμηση του Ιράκ

Τον στόχο της Siemens να πάρει μέρος στη δημιουργία υποδομών στο Ιράκ με στόχο την παραγωγή ενέργειας για 300.000 πολίτες της χώρας, αποκάλυψε μιλώντας στο CNBC, o πρόεδρος και CEO του γερμανικού κολοσσού, Joe Kaeser.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Kaeser είχε συνάντηση με τον Ιρακινό

πρωθυπουργό, Haider al-Abadi, στη Βαγδάτη προκειμένου να συζητήσουν μια πρόταση, ώστε να βοηθήσουν την ενεργειακή αναδόμηση του Ιράκ και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Τέτοια σχέδια συμπεριλαμβάνουν τη βελτίωση της παραγωγής ενέργειας του Ιράκ. Η Siemens ανέφερε ότι είναι έτοιμη να προσθέσει 11 γιγαβάτ στην ικανότητα παραγωγής ενέργειας την επόμενη τετραετία γεγονός που θα επιτρέψει τη μόνιμη παροχή ηλεκτροδότησης σε περίπου 23 εκατ. Ιρακινούς σε όλη τη χώρα. Αυτό θα ενισχύσει την παραγωγική ικανότητα του Ιράκ κατά 50%, σύμφωνα με τη Siemens.

«Οταν πήγα στο Ιράκ χθες και είδα τον πρωθυπουργό και την ομάδα υπουργών και συμβούλων, είπα: “θα σας βοηθήσουμε να φτιάξετε ηλεκτρική ενέργεια”», ανέφερε ο Kaeser στο CNBC.«Χρειάζονται περίπου 11.000 μεγαβάτ τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, ώστε να υπάρχει σταθερή, αξιόπιστη και προσιτή παροχή ενέργειας στον ιρακινό λαό».

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι στο Ιράκ υπάρχει ένα μεγάλο κενό μεταξύ της κατανάλωσης ενέργειας και της προσφοράς, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που κορυφώνεται η ζήτηση, λόγω του ότι ο κόσμος χρησιμοποιεί περισσότερο τα αιρ-κοντίσιον, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Kaeser ανέφερε ότι η εταιρεία του θα αναλάβει βραχυπρόθεσμες δράσεις και συγκεκριμένα ότι μέσα σε ένα τρίμηνο θα φτιάξει υποδομές που θα προμηθεύουν με ηλεκτρική ενέργεια 300.000 πολίτες.

Μια από τις μεθόδους που θα χρησιμοποιήσει θα είναι η μετατροπή αερίου σε καύσιμο και στη συνέχεια σε ηλεκτρισμό. Επίσης, σύμφωνα με τον Kaeser, η Siemens θα βοηθήσει το Ιράκ να αυξήσει τα ποσοστά καύσης αργού πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ώστε να προσεγγίσει τα επίπεδα άλλων σύγχρονων χωρών.

Όπως εκτιμά ο ίδιος, για όλα τα παραπάνω δεν θα απαιτηθούν πάνω από 5 δισ. δολ. ενώ όπως ανέφερε, το σχέδιο της Siemens προβλέπει επίσης τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας για τους ντόπιους, ανοίγοντας μια νέου τύπου κλινική που θα μπορεί να εξυπηρετεί ως και 10.000 ασθενείς τον χρόνο. Παράλληλα, θα παρέχει λογισμικό αξίας 60 εκατ. δολ. σε τοπικά πανεπιστήμια ώστε να αποκτήσουν οι φοιτητές νέες δεξιότητες στην ψηφιακή τεχνολογία που είναι απαραίτητες στον σημερινό εργασιακό στίβο.

Keywords
Τυχαία Θέματα