HSBC: Αλλαγή φρουράς στην προεδρία

Το στέλεχος του τομέα ασφαλίσεων και πρώην CEO της ΑΙΑ, Mark Tucker, αναλαμβάνει νέος πρόεδρος στη βρετανική HSBC Holdings. Ο Tucker έρχεται να διαδεχτεί τον Douglas Flint, στην επίβλεψη της διαχείρισης της μεγαλύτερης τράπεζας της Ευρώπης, οι μετοχές της οποίας έκαναν άλμα σε υψηλά

τριών μηνών στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Νωρίτερα, σημείωνε άνοδο 9%.

Ο 59χρονος Tucker, ο οποίος εκτός από επικεφαλής της ΑΙΑ έχει διατελέσει και επικεφαλής της Prudential, θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα την1η Οκτωβρίου. Όσο για τη θέση του στην AIA, θα την αναλάβει ο περιφερειακός CEO, Ng Keng Hooi.

Η βασική του ευθύνη θα είναι να βρει νέο CEO για την HSBC στη θέση του Stuart Gulliver,ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της βρετανικής τράπεζας τα τελευταία έξι χρόνια. Η αντικατάσταση Gulliver αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του 2018, καθώς ο τελευταίος έχει εκφράσει την επιθυμία του να αποσυρθεί.

Η HSBC είναι μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, με 235.000 εργαζομένους σε περίπου 70 χώρες. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης ώστε να υιοθετήσει αυστηρότερους κανόνες, στη βάση νομοθεσίας που προβλέπει τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων λιανικής από επενδυτική τραπεζική στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και εν μέσω σκανδάλων. Συγκεκριμένα, η τράπεζα τελεί υπό τη στενή παρακολούθηση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης αφού φέρεται να βοήθησε νοτιοαφρικανικά καρτέλ ναρκωτικών να ξεπλύνουν βρώμικο χρήμα, ενώ την ίδια ώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μέτρια ανάπτυξη στην Κίνα αλλά και με την προοπτική επιβράδυνσης της πορείας της στη μετά – Brexit εποχή.

Στο πρόσωπο του Tucker, η HSBC θα βρει ένα έμπειρο στέλεχος με πάνω από δύο δεκαετίας εμπειρία στην αγορά της Ασίας. Ο Tucker ήταν CEO της Prudential Corporation Asia από το 1994 έως το 2003, ενλω ανέλαβε επικεφαλής της ΑΙΑ το 2010. Έκτοτε, η ασφαλιστική με έδρα το Χονγκ Κονγκ κατάφερε να τετραπλασιάσει την αξία της.

Στα νιάτα του έπαιζε ποδόσφαιρο και μάλιστα είχε παίξει σε πολλές βρετανικές ομάδες, όπως η Wolverhampton Wanderers, η Rochdale και η Barnet. Μεταπήδησε στον χρηματοπιστωτικό κλάδο μετά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Παράλληλα, είναι και μέλος του ΔΣ της Goldman Sachs, από την οποία ωστόσο θα αποχωρήσει μόλις αναλάβει επίσημα στην HSBC.

Keywords
Τυχαία Θέματα