Γ. Προκοπίου: Μπήκε δυναμικά στην αγορά του Ιράν

Του Μηνά Τσαμόπουλου*

Ένας από τους ισχυρότερους Έλληνες πλοιοκτήτες που έχει υπό τον έλεγχό του στόλο 126 πλοίων. Δηλώνει ότι «αν δεν είσαι άνθρωπος που παίρνει ρίσκα, τότε δεν κάνεις για τη ναυτιλία»...

Ο λόγος που η ελληνική ναυτιλία είναι παγκόσμια δύναμη καταδεικνύεται με κάθε ευκαιρία. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες προβλέπουν καταστάσεις, διαβάζουν τα σημάδια της αγοράς και κινούνται πριν καν οι ανταγωνιστές τους αντιληφθούν τις επερχόμενες αλλαγές του ανέμου.

Τελευταίο παράδειγμα είναι η περίπτωση με τη μεταφορά πετρελαίου

από το Ιράν. Μετά την άρση του εμπάργκο από τις ΗΠΑ, στις αρχές του 2016, οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν έχουν εκτοξευτεί - είναι πλέον η τρίτη χώρα εξαγωγής μετά τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ. Συγκεκριμένα εξάγει 3,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, τα οποία μεταφέρουν 563 δεξαμενόπλοια. Πρωταγωνιστικό ρόλο, σύμφωνα με διεθνείς ναυτιλιακούς αναλυτές, διαδραματίζουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες, οι οποίοι από το καλοκαίρι του 2015 είχαν ήδη στρέψει το βλέμμα τους στο Ιράν. Σε ναυτιλιακή εκδήλωση στον Πειραιά, ένας από τους εφοπλιστές που ήταν καλεσμένοι και είχε επί πολλά χρόνια επιτελική θέση σε μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων ακούστηκε να λέει προφητικά σε κάποιο επιχειρηματικό πηγαδάκι: «Όποιος βρεθεί με πλοία, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, θα κονομήσει με το Ιράν. Περιμένουν όλοι να γίνει άρση του εμπάργκο και θα εκτιναχθούν οι ναύλοι και για τα φορτηγά πλοία που πλήττονται σοβαρά τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση, αλλά κυρίως για τα δεξαμενόπλοια».

Κλιμάκιο Ιρανών απεσταλμένων από την κυβέρνηση της Τεχεράνης στην Ελλάδα είχε προσεγγίσει Έλληνες πλοιοκτήτες, είτε άμεσα είτε μέσω διαχειριστών, προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συνεργασία των δύο πλευρών με κρατικό μανδύα ώστε να αρχίσουν οι μεταφορές προϊόντων, πετρελαϊκών και όχι μόνο. Συζητήσεις έγιναν και για τη δημιουργία κοινοπραξιών. Οι επαφές, όμως, δεν περιορίστηκαν στην Ελλάδα. Διεθνή ναυτιλιακά συνέδρια μεσολάβησαν ώστε εκπρόσωποι ιρανικών συμφερόντων να προσεγγίσουν Ελληνες για θέματα ναυτιλιακής συνεργασίας. Οι Ιρανοί δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο για εταιρείες με δεξαμενόπλοια, αλλά και για εκείνες που έχουν πλοία LPG (Liquified Petroluem Gas - υγροποιημένο αέριο πετρελαίου). Το ενδιαφέρον τους για τις ελληνικών συμφερόντων εταιρείες με δεξαμενόπλοια δεν είναι τυχαίο, αφού οι Έλληνες ελέγχουν το 27% του παγκόσμιου στόλου τους. Ανάμεσά τους και ο κ. Προκοπίου με την Dynacom Tankers. Ο πολιτικός μηχανικός που αγάπησε τα δεξαμενόπλοια με την «πρώτη ματιά» όπως έχει αποκαλύψει.

«Αν δεν είσαι άνθρωπος που παίρνει ρίσκα, τότε δεν κάνεις για τη ναυτιλία», έχει δηλώσει, και εκ του αποτελέσματος βρίσκεται δικαιωμένος.

Το 2016 είδε το όνομά του να φιγουράρει, για μία ακόμη χρονιά, ανάμεσα στις κορυφαίες, παγκοσμίως, προσωπικότητες της ναυτιλιακής βιομηχανίας - και μάλιστα στη 12η θέση από την 25η που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Είναι από τους ισχυρότερους Ελληνες πλοιοκτήτες, αφού ελέγχει στόλο που ξεπερνάει τα 100 πλοία μαζί με τα υπό ναυπήγηση. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός τους φτάνει τα 126, εκ των οποίων 21 είναι υπό ναυπήγηση. Από το 2002 έχει ναυπηγήσει περισσότερα από 100 πλοία σε 12 διαφορετικά ναυπηγεία σε Κορέα, Ιαπωνία και Κίνα, συνολικής αξίας 8 δισ. δολαρίων. Είναι επικεφαλής τεσσάρων ναυτιλιακών εταιρειών, με τη μία να είναι εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά.

■ Η Dynacom έχει στόλο 54 δεξαμενόπλοιων, ενώ έχει άλλα 14 υπό ναυπήγηση.
■ Η Sea Traders έχει στόλο 41 πλοίων. Από αυτά 39 είναι φορτηγά και δύο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Τα containerships τα αγόρασε η εταιρεία την περασμένη άνοιξη αντί 7,5 εκατ. δολαρίων το καθένα.
■ Η Dynagas Ltd διαχειρίζεται 10 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Από αυτά, τα έξι ανήκουν στην εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά Dynagas LNG Partners. Επιπλέον η Dynagas Ltd έχει σε εξέλιξη ναυπηγικό πρόγραμμα για άλλα επτά LNG carriers.
■ Η Dynagas LNG Partners έχει στον στόλο της πλοία που είναι παγοθραυστικά, συνέπεια της αγοράς που είχε κάνει πριν από δύο περίπου χρόνια από τη ρωσικών συμφερόντων Yamal. Πρόκειται για πέντε LNG-ice class, χωρητικότητας 172.600 κυβικών μέτρων το καθένα, τα οποία είχαν κοστίσει συνολικά 1,6 δισ. δολάρια.

Μαζί με τα πέντε LNG που είχε αγοράσει από τους Ρώσους πήρε και τα ναυλοσύμφωνα για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ανατολική Ασία από το Βόρειο Πέρασμα, το Northern Sea Route. Ο κ. Προκοπίου είναι από τους πρώτους πλοιοκτήτες που δραστηριοποιήθηκαν στο Βόρειο Πέρασμα μέσω της Dynagas LNG Partners, η οποία ιδρύθηκε τον Μάιο του 2013 από την Dynagas Holding με σκοπό την ιδιοκτησία και διαχείριση δεξαμενοπλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Αρχικά ο στόλος της αποτελούνταν από τρία πλοία αυτού του τύπου, συνολικής χωρητικότητας 150.000 κυβικών μέτρων, τα οποία είναι μακροχρόνια ναυλωμένα στις BG Group και Gazprom. Τα δύο εκ των τριών, το «Clean Force» και το «Ob River», ήταν από τα συνολικά 10 πλοία του συγκεκριμένου τύπου που έπλεαν παγκοσμίως εκείνη την περίοδο και είχαν πιστοποιητικό ice class ώστε να ταξιδεύουν στους πάγους. Το «Ob River» της Dynagas ήταν το πρώτο LNG που διέσχισε το Northern Sea Route το 2012.

«Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Το σκεφτόμουν για χρόνια», έχει διηγηθεί ο ίδιος, τονίζοντας: «Ήθελα πολύ να το κάνω. Δεν ήξερα αν θα ήμουν ο πρώτος ή όχι. Τελικά ήμουν ο πρώτος».

Οι διελεύσεις από το Βόρειο Πέρασμα συντομεύουν τα ταξίδια σημαντικά, περιορίζοντας τα κόστη για τους ναυλωτές.

Η Dynagas LNG Partners είναι η δεύτερη ελληνόκτητη εταιρεία που εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και ειδικεύεται στον τομέα δεξαμενοπλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μετά την GasLog του κ. Πέτρου Γ. Λιβανού. Ο κ. Προκοπίου έγινε ο πρώτος Ελληνας εφοπλιστής που έστειλε δεξαμενόπλοιό του, το οποίο βρισκόταν στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, να παραλάβει πετρέλαιο από τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη στην πρώτη τους εξαγωγή από την ημέρα που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος. Η αξία του φορτίου είχε εκτιμηθεί στα 125 εκατ. δολάρια.

Η Κίνα

Ο κ. Προκοπίου είναι από τους Έλληνες εφοπλιστές που έκαναν άνοιγμα στην Κίνα για να λάβουν χρηματοδότηση για τη ναυπήγηση πλοίων σε κινεζικές γιάρδες. Ηταν ένας από τους 15 Ελληνες εφοπλιστές που στις αρχές του 2011 επισκέφθηκαν την Κίνα με επικεφαλής τον τότε υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννη Διαμαντίδη. Μεταξύ των εφοπλιστών ήταν και ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης, σημερινός πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ο κ. Γιάννης Αγγελικούσης και ο κ. Παναγιώτης Τσάκος.

Οι κόρες

Στον όμιλό του, που έχει έδρα στην Καλλιθέα για την Dynacom και στη Γλυφάδα για την Dynagas, εργάζονται οι τέσσερις κόρες που απέκτησε με τη σύζυγό του Αλεξάνδρα.

Η Ελίζα και η Ιωάννα ασχολούνται με τη φορτηγό ναυτιλία, η Μαρίνα με τα δεξαμενόπλοια, ενώ η μικρότερη, η Μαρία-Ελένη, με το οικονομικό σκέλος μια που ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα Οικονομικά. Στις εταιρείες του εργάζονται συνολικά, στη θάλασσα και στα γραφεία, 5.000 άτομα. Μάλιστα η μεγαλύτερη έννοια του είναι να βλέπει τα παιδιά και τα εγγόνια των πρώτων ναυτικών και υπαλλήλων που εργάστηκαν στον όμιλό του να συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση. Άλλωστε πάντοτε ήθελε να υπάρχει οικογενειακό κλίμα στις επιχειρήσεις του.

«Στην πορεία δεν ήταν όλα στρωμένα με ρόδα. Υπήρξε άνοδος, υπήρξε και κάθοδος. Ελπίζω οι κόρες και οι εγγονές μου να συνεχίσουν το έργο μου», επισημαίνει σε φιλικές συζητήσεις ο 70χρονος Έλληνας πλοιοκτήτης. Όταν δε τον ρωτούν για το μυστικό της επιτυχίας του, απαντά: «Έκανα το χόμπι μου δουλειά. Όταν ήμουν 6 ετών έφτιαξα από ένα μαδέρι ένα μικρό πλοίο. Οταν το έβαλα στη θάλασσα στην παραλία της Γλυφάδας και το οδήγησαν τα κύματα, ένιωσα υπέροχα. Από τότε ήξερα τι θα κάνω».

Ο Γιώργος Προκοπίου είναι γέννημα θρέμμα Γλυφαδιώτης. Ο πατέρας του ήταν ένας από τους πιο γνωστούς στεριανούς επιχειρηματίες της Αθήνας. Ο ίδιος σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το όνειρό του ανέκαθεν είχε το χρώμα της θάλασσας. Μαζί με τον αδελφό του Δημήτρη, ο οποίος ελέγχει τη ναυτιλιακή εταιρεία Cetrofin, βασιζόμενοι σε κεφάλαια από το real estate στο οποίο δραστηριοποιούνταν η οικογένειά του, δημιούργησαν έναν ισχυρό στόλο κάτω από το σινιάλο της Dynacom. Αγόρασε το πρώτο του πλοίο το 1971, ένα δεξαμενόπλοιο με το όνομα «Pennsylvania», χωρητικότητας 55.000 τόνων. Όπως παραδέχεται, πρώτη του αγάπη ήταν τα δεξαμενόπλοια. Το 1996 τα δύο αδέλφια χάραξαν ξεχωριστές πορείες, διατηρώντας όμως πάρα πολύ καλές σχέσεις μεταξύ τους. Ο χωρισμός τους ήταν καθαρά μια επιχειρηματική απόφαση.

Όπως δηλώνει ο κ. Προκοπίου, η αγάπη του για τη θάλασσα είναι παθολογική. Μάλιστα είναι δεινός ιστιοπλόος. Κάθε καλοκαίρι περνάει τις διακοπές του με την οικογένειά του αρμενίζοντας το γαλάζιο της θάλασσας και απολαμβάνοντας τις ομορφιές των νησιών. Η αγάπη του για το υγρό στοιχείο τον έκανε να ασχοληθεί πριν από χρόνια και με το άθλημα της υδατοσφαίρισης . Μαζί με τον πολύ καλό του φίλο Νίκο Τσάκο είχαν αναλάβει την τύχη της ομάδας της Χίου. Δεν ήταν λίγες οι φορές που με ιδιωτικό τζετ πετάγονταν στο νησί για να παρακολουθήσουν κάποιον αγώνα. Το 2010 τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν πάνω του όταν έγινε γνωστό ότι ναυπηγεί ένα πλωτό θηρίο 106 μέτρων σε ναυπηγεία της Ιταλίας. Το ονόμασε «Dream» γιατί το κατασκεύασε όπως το είχε ονειρευτεί. Τη διακόσμηση είχε αναλάβει ένας Έλληνας που θεωρείται σούπερ σταρ στο είδος του, ο Τζώρτζης Βαφειάδης. Εξάλλου, πριν από λίγα χρόνια είχε ακουστεί το όνομά του σαν υποψήφιος για την είσοδο στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Μέσω των δηλώσεων με τις οποίες διέψευσε τα όσα κυκλοφορούσαν εκείνη τη χρονική περίοδο αποκάλυψε πτυχές της προσωπικότητάς του.

«Κοιτάμε τις κοινωνικές μας ευαισθησίες να τις κατευθύνουμε αλλού. Εγώ αγαπώ τα σπορ της θάλασσας. Το σενάριο κυκλοφόρησε ίσως λόγω της ενασχόλησής μου με τον Ολυμπιακό Λαυρίου. Αυτό όμως συνέβη γιατί κάποια παιδιά, αγόρια και κορίτσια, ήθελαν να παίξουν ποδόσφαιρο. Τους βοήθησα δίνοντάς τους μπάλες, ρουχισμό και προπονητή. Αυτό ήταν για παιδιά κάτω των 18 ετών. Δεν με ενδιαφέρει ο επαγγελματικός πρωταθλητισμός. Έτσι, κάποια παιδιά μένουν μακριά από άλλα πράγματα. Αγαπάω τον αθλητισμό, αλλά είμαι πολύ απασχολημένος με τη δουλειά μου. Το μελάνι οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να το κάνουν focus αλλού. Η περίοδος και η χώρα χρειάζονται σοβαρότητα».

Το real estate

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Προκοπίου έχει ίσως το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο με επενδύσεις στο real estate, μακράν από όλους τους Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές που ασχολούνται με τον τομέα αυτό. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση. Εχει τα καλύτερα φιλέτα γης στα νότια προάστια, στο κέντρο της Αθήνας, σε διάφορα νησιά της Μεσογείου, στη Νέα Υόρκη κ.α.

Το φθινόπωρο του 2014 γράφτηκε στα διεθνή ΜΜΕ ότι πλήρωσε σχεδόν 20 εκατ. δολάρια προκειμένου να αποκτήσει ένα διαμέρισμα στο συγκρότημα One Hyde Park του Knightsbridge. Πρόκειται για το πρότζεκτ που εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν τα αδέλφια Νικ και Κρίστιαν Κάντι σε συνεργασία με εταιρεία συμφερόντων του Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, πρώην ηγέτη του Κατάρ. Το διαμέρισμα βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στον 9ο όροφο του συγκροτήματος, διαθέτει τέσσερις κρεβατοκάμαρες και έχει εκπληκτική θέα στο Hyde Park. Σε αστικό μύθο εξελίχθηκε η εμπλοκή του ονόματός του στην αγορά της περίφημης Villa Christina στο jet set θέρετρο του Πορτοφίνο στην Ιταλική Ριβιέρα. Πριν από περίπου οκτώ χρόνια πήρε έκταση το θέμα στα ΜΜΕ, καθώς φερόταν να τη διεκδίκησε από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τελικά να την απέκτησε αντί 25 εκατ. ευρώ. Ο Έλληνας πλοιοκτήτης το είχε διαψεύσει τότε, και δεν είναι γνωστό αν τελικά την αγόρασε.

*Αναδημοσίευση από το Business Stories της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (12-3-2017)

Keywords
ιραν, αγορα, lng carriers, bg group, hyde park, πρωτο θεμα, πετρελαιο, ηπα, καλοκαιρι, πειραιας, εταιρεία, ελλαδα, lpg, gas, dynacom, κορεα, ιαπωνια, sea, lng, class, group, river, ice, αιγυπτος, λιβυη, αθηνα, real, dream, σταρ, παναθηναικος, ολυμπιακος, focus, νέα, μμε, hyde, villa, jet, set, business, θεμα, χρηματιστηριο, διακοπες ρευματος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δεη διακοπες ρευματος, αξια, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, η ημέρα της γης, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2013, κρεβατοκαμαρες, lng carriers, bg group, ελενη, πολυτεχνειο, οικονομικη κριση, διακοσμηση, το θεμα, δουλεια, εδρα, ηπα, θαλασσα, θεμα, θηριο, ιρακ, κινα, μμε, νησι, νησια, ονειρο, περιοδος, πρωτο θεμα, προγραμμα, σταρ, τυχη, dynacom, lng, lpg, real, αγαπη, αλεξανδρα, ανοιξη, ανθρωπος, ανοδος, ασια, βλεμμα, βρισκεται, γινει, γλυφαδα, γραφεια, δυναμη, εγινε, εδαφος, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εμφυλιος πολεμος, εμφυλιος, εννοια, εξελιξη, εξι, επενδυσεις, επτα, εταιρεία, ετων, εφοπλιστης, ειδος, θεα, ιωαννα, καταρ, κυβερνηση, κυματα, κλιμα, κρατικο, μακρια, μυστικο, μηχανικος, μικρο, μαρια, ναυτιλια, νεα υορκη, νικο, οικογενεια, οκτω, ονομα, παιδια, ποδοσφαιρο, πλοια, πλοιο, ριβιερα, ροδα, ρολο, σαουδικη αραβια, σεναριο, συγκεκριμενα, συζυγο, σημαδια, σουπερ, ταξιδια, τρια, τριτη, φτανει, φθινοπωρο, φορτηγα, χρωμα, group, αγορια, business, class, εξαγωγες, εθνικο, focus, gas, χωρα, hyde park, ice, hyde, υγρο, jet, κορες, villa, πληροφοριες, set, θεματα, sea
Τυχαία Θέματα