H εποπτική αρχή της Δανίας προσπαθεί να προλάβει την επόμενη τραπεζική κρίση

Χρόνια υπερβολικού οπτιμισμού και χρηματοοικονομικής καινοτομίας οδήγησαν σε ρεκόρ χρέους και σε μία τραπεζική κρίση την προηγούμενη δεκαετία. Οι ίδιοι παράγοντες που οδήγησαν εκεί φαίνεται πως αρχίζουν και πλησιάζουν και τώρα, σύμφωνα με την αρμόδια εποπτική αρχή της χώρας.

Η Εποπτική Αρχή παρουσίασε την στρατηγική με την οποία θα πορευτεί μέχρι το 2020. Οι τράπεζες της Δανίας βρίσκονται σε πολύ καλύτερο σημείο σε σχέση με αυτό που βρίσκονταν πριν από μία δεκαετία, οπότε επικεντρώνονται στο

να βεβαιωθούν πως η βελτιωμένη οικονομία δεν διαβρώνει την πρόοδο της ανασύστασης του κεφαλαίου και της ρευστότητάς τους.

Υπάρχουν ήδη σημάδια, πάντως, πως οι τράπεζες πιέζονται υπό τα αρνητικά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας και χαλαρώνουν τις πολιτικές τους έτσι ώστε να ερεθίσουν την αγορά δανείων σχεδόν σε όλες τις αγορές εκτός από αυτή των ακινήτων.

Με την ορατή πιθανότητα απουσίας αύξησης των επιτοκίων πάνω από το 0% μέχρι το 2018 και πιθανή σύσφιξη των ρυθμιστικών κανόνων, οι τράπεζες σημειώνουν πως τέτοιες σκληρότερες τακτικές μπορεί να οδηγήσουν το κόστος δανεισμού προς τα πάνω.

Παρόλα αυτά, η Εποπτική Αρχή τόνισε πως θα συνεχίσει να πιέζει τους πιστωτικούς οργανισμούς για να "δείξουν σύνεση και συνέπεια τις καλές στιγμές της οικονομίας", ενώ θα αυξήσει και τους ελέγχους για τα συστημικά ρίσκα.

Keywords
Τυχαία Θέματα