«Φύλλο και φτερό» το φορολογικό απόρρητο

Του Κωστή Πλάντζου

Διευρύνεται ο αριθμός όσων έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την οικονομική εικόνα του κάθε φορολογούμενου. Με τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα χορήγησης στοιχείων και πληροφοριών των φορολογουμένων σε υπαλλήλους της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ «ΗΔΙΚΑ ΑΕ», στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και άλλους.

Μεγαλώνει έτσι ακόμα περισσότερο ο κύκλος των προσώπων που μπορούν να αποκτούν γνώση της οικονομικής κατάστασης των φορολογουμένων.

Με την

τροπολογία Τσακαλώτου, προτείνεται να μπορούν να αποκτούν τη δυνατότητα άντλησης στοιχείων και πληροφοριών των φορολογουμένων:

- η ΗΔΙΚΑ ΑΕ που είναι επιφορτισμένη με τον υπολογισμό και την είσπραξη των ασφαλιστικών εσιφορών

- ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης

- υπάλληλοι του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης

- τα όργανα που διενεργούν έλεγχο δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Έτσι η τελική λίστα των προσώπων που έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των φορολογουμένων –μαζί με εκείνα που είχαν μπει το 2013- διαμορφώνεται ως εξής:

- εφοριακούς υπαλλήλους της Φορολογικής Διοίκησης και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στο πλαίσιο εκτέλεσης των καθηκόντων τους,

- διωκτικές και δικαστικές αρχές στο πλαίσιο διερεύνησης ή δίωξης αδικημάτων,

- ξένες φορολογικές αρχές, στο πλαίσιο διοικητικής συνεργασίας και δικαστικής συνδρομής,

- υπηρεσίες κρατικών φορέων (πχ ασφαλιστικά Ταμεία, δήμοι) προκειμένου να προσδιοριστούν οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων προς αυτούς τους φορείς και να εντοπιστούν πηγές αποπληρωμής των απαιτήσεών τους (κατασχέσεις κλπ),

- σε διαζευγμένους ή συζύγους σε διάσταση για τον καθορισμό διατροφής κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας,

- σε τρίτους, ιδιώτες κλπ, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας

- σε ιδιώτες επιχειρηματίες, κατόπιν αιτήσεώς τους, προκειμένου να διακριβωθεί η φορολογική ή η επαγγελματική υπόσταση άλλου φορολογουμένου που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα.

- στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης

Keywords
Τυχαία Θέματα