GENESIS Pharma: H ελληνική φαρμακευτική που «γεννά» βιοτεχνολογία

Το 2017 η φαρμακευτική εταιρία GENESIS Pharma θα συμπληρώσει 20 χρόνια ισχυρής παρουσίας στην Ελλάδα αλλά και στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την Κύπρο, με έντονο το αποτύπωμά της στο πεδίο των βιοτεχνολογικών θεραπειών που προορίζονται για σπάνια, χρόνια και βαριάς μορφής νοσήματα.

Ένα αποτύπωμα που σχεδίαζε προσεκτικά και με ακρίβεια από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο σημερινός διευθύνων

σύμβουλος της επιχείρησης, κ. Κωνσταντίνος Ευριπίδης με τους συνιδρυτές της εταιρίας, τους αδελφούς Ιακωβίδη. Η GENESIS Pharma ήταν η πρώτη φαρμακευτική εταιρία με εξειδίκευση στη βιοτεχνολογία σε επίπεδο ελληνικό και από τις πρώτες σε επίπεδο ευρωπαϊκό.

«Με πολλή δουλειά, υψηλή τεχνογνωσία, έμφαση στην ποιότητα και την ακεραιότητα καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη κορυφαίων διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών και να εδραιώσουμε την GENESIS Pharma ως έναν σημαντικό εμπορικό συνεργάτη στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Έχουμε τη δυνατότητα να εισάγουμε διαρκώς νέες καινοτόμες θεραπείες που καλύπτουν πραγματικές θεραπευτικές ανάγκες σε χρόνια και δύσκολα αντιμετωπίσιμα νοσήματα. Αυτή ήταν διαχρονικά η σημαντικότερη αναπτυξιακή ώθηση για εμάς και παραμένει, σε μια αγορά που συρρικνώνεται διαρκώς μέσα στην κρίση» περιγράφει την πορεία τους ο κ. Ευριπίδης.

Τεχνογνωσία, καινοτομία και υπεύθυνη επιχειρηματικότητα επιστράτευσαν (και) για να αντιμετωπίσουν την κρίση και τα σκληρά μέτρα που εφαρμόστηκαν στον φαρμακευτικό χώρο στην Ελλάδα με το μνημόνιο. Η εταιρία «απέσπασε» την αρνητική πρωτιά της ιδιωτικής εταιρίας με τις περισσότερες ζημίες λόγω του κουρέματος των ομολόγων (έχασε 170 εκατ. ευρώ), αλλά και τη σημαντική θετική διάκριση της εταιρίας που όχι μόνο σταθεροποιήθηκε αλλά ξαναμπήκε σε τροχιά ανάπτυξης μετά το 2013.

«Τότε διοίκηση και εργαζόμενοι μπήκαμε σε μια πραγματική μάχη επιβίωσης εφαρμόζοντας μια πολύ στοχευμένη στρατηγική σε πολλά μέτωπα. Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε σε μια συνολική αναδιοργάνωση δομών, λειτουργιών και τεχνολογικής υποδομής, ώστε να δουλεύουμε το ίδιο ποιοτικά, αλλά πιο αποδοτικά και ευέλικτα. Εάν έχεις καταφέρει να κερδίσεις μια τέτοια μάχη, βγαίνεις πιο δυνατός και έτοιμος να αντιμετωπίσεις ένα περιβάλλον γεμάτο δυσκολίες και ανατροπές» λέει ο κ. Ευριπίδης, και παραλληλίζει το επιχειρηματικό περιβάλλον που βρίσκεται η εταιρία με συνθήκες διαρκούς stress test.

«Χαρτοφυλάκιο» θεραπειών με υψηλή αξία

Τα «οχυρά» της GENESIS Pharma στην παρατεταμένη ύφεση είναι οι διεθνείς συνεργασίες της με οκτώ διεθνείς φαρμακευτικές εταιρίες και το χαρτοφυλάκιο των σκευασμάτων της. Η εταιρία έχει στο χαρτοφυλάκιό της φάρμακα για την ογκολογία, την αιματολογία, το κεντρικό νευρικό σύστημα, τη νεφρολογία, τη ρευματολογία και τη δερματολογία. Το 2016 ήταν μια χρονιά με σημαντικές κυκλοφορίες φαρμάκων. Μάλιστα, ενώ διαχρονικά η εταιρία εισαγάγει 1,5 προϊόν ανά έτος στην αγορά, το 2016 ο δείκτης διπλασιάστηκε. Ενδεικτικά, στο χαρτοφυλάκιό της προστέθηκε η πρώτη πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη β1-α για τη νόσο της πολλαπλής σκλήρυνσης. Κυκλοφόρησε μια νέα από του στόματος θεραπεία για την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα (απρεμιλάστη). Ξεκίνησε η διάθεση φαρμακευτικού σκευάσματος για την αντιμετώπιση της υπερφωσφαταιμίας σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο καθώς και αιματολογικής θεραπείας για τη χρόνια μυελοειδή λευχαιμία και την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία.

Το γεγονός ότι οι υψηλοί στόχοι στις θεραπείες κατακτήθηκαν την τελευταία εξαετία μέσα σε ένα σκηνικό αστάθειας, αιφνιδιασμού και ασφυξίας ρευστότητας, αποκτά ακόμη πιο μεγάλη αξία. Μόνο το 2016 τα χρέη του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ξεπερνούν το 1,1 δισ, ενώ για το ίδιο διάστημα μέσω των μηχανισμών rebates και clawback οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν καταβάλλει στο κράτος πάνω από ένα 1 δισ.

«Καμία επιχείρηση σε κανέναν κλάδο δεν θα μπορούσε να αντέξει σε ένα τέτοιο σκηνικό. Κι όμως από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αναλάβει την ευθύνη τους, έχουν στηρίξει έμπρακτα το στόχο μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης και έχουν υπάρξει συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος. Παράλληλα, έχουν διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους – και βέβαια θα συνεχίσουν την διασφαλίζουν» λέει ο κ. Ευριπίδης.

Εκτιμά πως η επόμενη 5ετία για την αγορά «δεν θα είναι απλά δύσκολη, αλλά επικίνδυνη εάν παραμείνουμε εστιασμένοι σε μέτρα δημοσιοοικονομικής προσαρμογής που εστιάζουν στην τιμή και αποζημίωση του φαρμάκου, όπως γίνεται όλα τα χρόνια της κρίσης» και επισημαίνει την ανάγκη «να προχωρήσουμε σε δομικές μεταρρυθμίσεις της φαρμακευτικής πολιτικής και του συστήματος περίθαλψης, ώστε οι διαθέσιμοι πόροι να κατανέμονται δίκαια και αποτελεσματικά».

Άδικο μέτρο το claw back

Συνοψίζοντας για το φορολογικό μέτρο του clawback, ο διευθύνων σύμβουλος της GENESIS Pharma το χαρακτηρίζει «τεράστια πληγή για τον κλάδο και άδικο μέτρο. Εισήχθη ως έκτακτο, ώστε να πετύχουμε έναν άμεσο έλεγχο της δαπάνης έως ότου δρομολογηθούν και αρχίσουν να αποδίδουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και έχει καταλήξει να είναι το βασικό μέτρο της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Από την πλευρά μας αντιλαμβανόμενοι τα ασφυκτικά περιθώρια της προϋπολογισμένης δαπάνης, εμείς δεν ζητήσαμε από την Πολιτεία την κατάργηση του clawback αλλά τη μείωση και σταθεροποίησή του ως ένα συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και δίκαιο ποσοστό επί της προϋπολογισμένης εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης».

Το brain drain στο φαρμακευτικό πεδίο

Η μαζική φυγή χιλιάδων νέων επιστημόνων και πτυχιούχων στο εξωτερικό έχει επιπτώσεις και στον φαρμακευτικό χώρο παρότι διαχρονικά ο συγκεκριμένος κλάδος θεωρείται εξαιρετικός «εργοδότης» που απασχολεί στελέχη υψηλής κατάρτισης και ανταμείβει το ταλέντο πολύ πάνω από το μέσο όρο της συνολικής αγοράς εργασίας. Ο κ. Ευριπίδης αποδίδει αυτή τη φυγή, το λεγόμενο brain drain, στη συρρίκνωση της φαρμακευτικής αγοράς και στη γενικότερη ανασφάλεια που επικρατεί στη χώρα, και δεν είναι αισιόδοξος: «Οι νέοι ταλαντούχοι άνθρωποι που φεύγουν δεν πρόκειται να γυρίσουν, τουλάχιστον αν δεν συντελεστεί ένα επενδυτικό και αναπτυξιακό σοκ, το οποίο για να είμαστε ρεαλιστές δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα. Άρα, το brain drain είναι ένα πρόβλημα που δυναμιτίζει τις προοπτικές της χώρας σε βάθος χρόνου».

Θεωρεί πως υπάρχει μία και μόνη «θεραπευτική πρόταση»: η υγιής επιχειρηματικότητα και το ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον είναι ο μόνος δρόμος για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και άρα για την αντιμετώπιση του brain drain. «Χρειάζονται βαθιές τομές στη νοοτροπία, τις αξίες και τις δομές ώστε να αλλάξει συνολικά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και ένα σταθερό περιβάλλον ώστε να ανακτήσουμε τη χαμένη επενδυτική εμπιστοσύνη» τονίζει.

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Ο κ. Ευρυπίδης δηλώνει περήφανος που η επιχειρησιακή αριστεία και η εταιρική υπευθυνότητα, βασικές επιδιώξεις από την αρχή της πορείας τους, αποτελούν πλέον αναγνωρισμένους άξονες της στρατηγικής τους.

Στηρίζουν το έργο δεκάδων Συλλόγων Ασθενών και ΜΚΟ, υποστηρίζουν οικονομικά ερευνητικά προγράμματα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και πραγματοποιούν καμπάνιες ενημέρωσης ιδίως για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τον καρκίνο.

Από το 2010 υλοποιούν το Πρόγραμμα «Άσε τη Γνώση να Πετάξει» σε συνεργασία με την ΜΚΟ Euroscience, μέσα από το οποίο έχουν ωφεληθεί 1.500 παιδιά 18 ακριτικών νησιών και απομακρυσμένων ηπειρωτικών περιοχών. Επίσης, στηρίζουν ως αποκλειστικός χορηγός, την Κέλλυ Αραούζου, την πρωταθλήτρια μαραθώνιας κολύμβησης. Συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis, το οποίο παρέχει υποστήριξη σε χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα πείνας και επισιτιστικής ανασφάλειας, αναλαμβάνοντας την καθημερινή σίτιση παιδιών σε σχολείο της Αττικής.

Η GENESIS Pharma με αριθμούς

20 χρόνια δραστηριότητας20 καινοτόμα πρωτότυπα κυρίως νοσοκομειακά φάρμακα8 συνεργαζόμενες διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες (Biogen, Celgene, Takeda, PharmaMar, Sobi, Vifor Pharma, Vifor Fresenius Medical Care Renal Pharma, Incyte)5 χώρες δραστηριοποίησης (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία)215 εργαζόμενοι 6 θεραπευτικοί τομείς (Νευρολογία, Ογκολογία, Αιματολογία, Ρευματολογία, Δερματολογία, Νεφρολογία)105,5 εκατ. ευρώ κύκλος εργασιών (2015)
Keywords
Τυχαία Θέματα